Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kariskrögare: Det gäller för unga att ta reda på sina rättigheter och skyldigheter i restaurangbranschen

Från 2018
Uppdaterad 04.07.2018 10:06.
en servitris som häller upp kaffe
Bildtext Det gäller för anställda att kontrollera sitt arbetsavtal noggrant.
Bild: lev dolgachov / Mostphotos

Det är viktigt att unga i samband med sina studier i restaurangbranschen får lära sig om sina rättigheter och skyldigheter i arbetslivet. Det understryker Kariskrögaren Ulf Wadenström som tidigare varit lärare på kocklinjen i Axxell.

- Ungdomen måste veta om sina rättigheter och våga prata och fråga. Förhoppningsvis får man hjälp, om inte hemifrån så från skolan. Men sist och slutligen är det ju nog så att det är arbetsgivaren som har skyldighet att se till att arbetstagaren blir rätt behandlad och får rätt lön, allt enligt lag.

Vad har du själv för tips att ge en arbetstagare som upplever att hen blir orättvist behandlad?

- Man måste i första hand se över sitt kontrakt. Det ska man göra innan man ens börjar jobba. Så hoppas man ju att allt blir tillrättalagt och man får ett kontakt som man är nöjd med. Så kan man ta kontakt med facket om man tycker att man blir orättvist behandlad. Eller då kan man ta kontakt med någon annan i branschen.

Jag är väldigt glad att det här inte är någon sommarstad. Jag tror att jag inte ens skulle orka börja med säsongsarbete som i Ekenäs och Hangö. Det är konstant att hacka huvudet i väggen.

En krögare i köket.
Bildtext Ulf Wadenström har 30 års erfarenhet av restaurangbranschen.
Bild: Jonny Forsman / Yle

Frågan om de anställdas rättigheter har aktualiserats i och med ett fall i Hangö där en tidigare anställd ger hård kritik till två Hangörestauranger och deras ägare.

Wadenström spontana reaktion på Hangöfallet var att något har gått fel, men också att myntet alltid har två sidor.

Han hoppas att den anställda har försökt reda ut problemen med arbetsgivaren innan hon lade ut texten på Facebook.

- Först när jag läste det på Facebook var det kanske inte direkt någon överraskning, men sedan när jag började läsa lite mer kom det fram att det kanske mest var boende som hon var besviken på. Det har ju inte direkt med branschen att göra

- Hon var också anställd via en annan firma. Vad som riktigt ligger bakom kan jag ju inte säga över huvud taget.

Matportion med bl.a. fisk och sparris.
Bild: Jaani Lampinen / YLE

Wadenström konstaterar att restauranger i Hangö- och Ekenäs sommartid har utmaningar som Karisrestauranger kommer undan.

- Säsongsarbetare ska alla fösas in någonstans. Själv har jag jobbat i Oslo och där var det samma sak. Där bodde vi i ett stort hus på hotellet där jag jobbade. Det var ett femvåningshus med två trappor. Det var fullt med folk och vi bodde på varandra. När man är ung vill man ju framåt och man vill lära sig. För mig var det inga problem. Jag ville bara gå framåt i min bransch.

Svårt att hitta säsongsarbetare

I Wadenströms restaurang i Karis centrum jobbar sju heltidsanställda, två ägare och några deltidsanställda.

Ni är inte beroende av säsongsarbetare. Hur ser det ut i regionen. Hur lätt är det för restauranger att hitta säsongsarbetare i Västnyland?

- Det är otroligt svårt. Du får inte tag i det du behöver. Det är helt klart. Det är framförallt kockar, med servitörer är det är kanske lite lättare eftersom de inte på ett vis behöver samma erfarenhet som kockarna. Kockarna måste ha en viss grund.

- Jag är väldigt glad att det här inte är någon sommarstad. Jag tror att jag inte ens orka börja med säsongsarbete som i Ekenäs och Hangö. Det är konstant att hacka huvudet i väggen, vad jag har förstått i alla fall.

Är restaurangbranschen överlag en tuff bransch?

- Det är stor skillnad. Det går inte att jämföra en restaurang med en annan. Det finns café, pizzeria, gourmetrestaurang, det är som natt och dag. Är det lunchöppet? Är det sju eller fem dagar öppet i veckan? Den här branschen är ju så varierande. Vissa ställen är tuffare än andra, det är helt klart.