Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Känslan i både Sverige och Schweiz: Nu eller aldrig

Från 2018
Uppdaterad 06.07.2018 12:32.
Programmet är inte längre tillgängligt
Åttondelsfinal: SWE - SUI (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det råder fotbollshybris i Sverige. Och i Schweiz. Vägen till VM-final står, om inte öppen, så åtminstone på glänt. Åttondelen Sverige–Schweiz kan vara startskottet på något stort – men för vilketdera laget?

Sverige–Schweiz, åttondelsfinal

S:t Petersburg-stadion, klockan 17.00

Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med referat på svenska av Chriso Vuojärvi och Marianne Miettinen.

Sveriges läge: Historien kommer att upprepa sig

Sverige har varit här förut. För 24 år sedan marscherade Sverige hela vägen till VM-brons. År 2002 kom man snubblande nära kvartsfinal, men förlorade bittert i åttondelen mot Senegal efter förlängning.

Vilkendera historien upprepar sig i dag?

Sveriges resa till åttondelsfinal har varit häpnadsväckande. I VM-kvalet grusade man Nederländernas VM-drömmar. I playoffkvalet satte man stopp för Italien. Och i gruppspelet i Ryssland gav man med hjälp av Mexiko och Sydkorea respass till regerande världsmästaren Tyskland.

Hör man till dem som är benägna att tro på ödet så finns det gott om tecken som pekar på att Sverige kommer att gå långt i turneringen. Besegrar man Schweiz väntar England eller Colombia i kvarten. Semifinalmotståndet skulle bestå av endera Kroatien eller Ryssland.

Värt att notera är att det råder en sällan skådad harmoni i det svenska lägret. Knappt så man längre minns allt snack om att Zlatan borde göra comeback till landslaget lagom till VM.

Sverige tvingas spela åttondelen utan Sebastian Larsson, som är avstängd. Enligt uppgift ersätts han på innermittfältet av Gustav Svensson. Anfallsspelaren Marcus Berg tränade på egen hand i går på grund av en lårkaka, men allting pekar på att han kan spela från start mot Schweiz.

Marcus Berg kämpar om bollen
Bildtext Marcus Berg åkte på en lårkaka mot Mexiko men ska kunna spela i åttondelsfinalen.
Bild: /All Over Press

Schweiz läge: Tunga avbräck

Schweiz är ett av de formstarkaste landslagen i världen. En enda förlust på de 25 senaste matcherna har lyft Schweiz till sjätte plats på världsrankingen.

Schweiz hade till och med läge att vinna E-gruppen. Ett sent självmål i sista gruppspelsmatchen mot redan avsågade Costa Rica cementerade Schweiz plats som grupptvåa.

Med facit på hand var det ett välkommet resultat. Tack vare andra platsen i gruppen undvek Schweiz lag som Frankrike, Belgien och Uruguay på sina halva av slutspelsträdet.

Det multikulturella schweiziska landslaget kan precis som Sverige falla tillbaka på en stenhård defensiv. Schweiz offensiv är uppbyggd kring de skickliga men lynniga Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri. Får de utrymme att husera kan det bli en svettig match för Sverige.

Schweiz stora orosmoment inför åttondelsfinalen är att lagkaptenen Stephan Lichtsteiner och mittbacken Fabien Schär är avstängda. Ersättarna Michael Lang och Johan Djourou håller inte samma klass.

Granit Xhaka försökte inte ens släta över det hela under gårdagens presskonferens.

– Vi vet hur viktig Stephan är på planen. Han är vår kapten. När det gäller Fabian så är han den som bidrar med balans i laget.

Granit Xhaka firar ett mål.
Bildtext Granit Xhaka.

Snackisen: Granen står så gul och grann på planen

Den stora svenska VM-hjälten har otippat nog varit mittbacken Andreas Granqvist. Två mål från straffpunkten och prickfritt försvarsspel kombinerat med klassisk svensk ödmjukhet har lett till att ”Granen” numera har kultstatus i Sverige.

Sverige manglade Mexiko i gruppspelet tack vare sin fysik. Mot Schweiz har svenskarna inte samma fördel. Men mycket pekar på en målsnål åttondel – läge för Granqvist att avgöra igen via en straff eller fast situation?

Håll koll på: Duellen Forsberg–Lang

Sveriges mest kreativa spelare, vänstermittfältaren Emil Forsberg, har inte nått sin fulla potential i Ryssland. Tillsvidare.

Mot Schweiz är förutsättningarna goda. Att Stephan Lichtsteiner är avstängd ska inte underskattas. Den schweiziska lagkaptenen har gjort över 100 landskamper och bidragit med defensiv stadga och offensiva räder.

Lichtsteiners ersättare Michael Lang är inte en dålig spelare, men han är oprövad i sammanhanget.

Emil Forsberg kan mycket väl koppla grepp om sin flank genast från start vilket kan leda till en obehaglig dominoeffekt för Schweiz. Går det som så att Lang behöver stor hjälp i försvarsspelet mot Forsberg tvingas Xherdan Shaqiri komma till undsättning, vilket i sin tur kan ha en förödande effekt på det schweiziska anfallsspelet.

Emil Forsberg skjuter
Bildtext Emil Forsberg har inte nått sin fulla potential i VM.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Referentens tips: Hugget som stucket

Sverige har gjort fem mål i turneringen. Två av dessa via straffar och ett självmål. Sverige är en smula uddlöst framåt, men det samma kan sägas om Schweiz. Inte minst då man saknar kantlöparen Lichtsteiner.

Schweiz har dessutom aldrig vunnit en slutspelsmatch i ett EM eller VM och den trenden fortsätter. Sverige forcerar in en boll och vinner 1–0.

Diskussion om artikeln