Hoppa till huvudinnehåll

Sport

John Obi Mikel avslöjar: Fick veta att pappan blivit kidnappad strax innan avgörande VM-gruppspelsmatchen

Från 2018
John Obi Mikel.
Bildtext John Obi Mikel.
Bild: imago/PRiME Media Images/All Over Press

Jag spelade VM samtidigt som min far torterades. Det säger Nigerias landslagskapten John Obi Mikel, som nu avslöjar för The Guardian och ESPN att den avgörande gruppspelsmatchen mot Argentina blev överskuggad av en personlig tragedi.

Det var i bussen på väg till matchen mot Argentina som John Obi Mikel fick ett överraskande samtal. Det var en familjemedlem som ringde för att berätta att Mikels pappa, Pa Michael Obi, blivit kidnappad och att han genast skulle ta kontakt med kidnapparna.

Kidnapparna instruerade Mikel att inte berätta om kidnappningen för någon. Annars skulle pappan skjutas. Mikel lydde.

Nu, en knapp vecka senare, talar han för första gången ut om mardrömmen. Det efter att nigeriansk polis lyckats fria pappan.

– Jag spelade VM samtidigt som min pappa var i banditernas händer, säger Mikel för The Guardian.

"Visste inte vad jag skulle göra"

Enligt ESPN var Mikels pappa på väg till en begravning i sydöstra Nigeria då kidnapparna slog till. Polisen lyckades till slut frigöra både pappan och hans chaufför på måndagen.

– Jag vill rikta ett stort tack till polisen och deras räddningsinsats. Tyvärr vårdas min pappa nu på sjukhus på grund av att han torterades av kidnapparna, säger Mikel till The Guardian.

Mikel avslöjar också att han inte ens berättat om kidnappningen för någon i landslaget.

– Jag var emotionellt distraherad och var samtidigt tvungen att fatta ett beslut om att spela eller inte. Jag visste inte vad jag skulle göra men bestämde mig för att inte svika 180 miljoner nigerianer som litade på oss, säger Mikel.

Matchen slutade 1–2 till Argentina efter ett dramatiskt segermål i de allra sista minuterna. 1–1 skulle ha fört Nigeria till åttondelsfinal.

Källor: KweséESPN, The Guardian