Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tredjepartsappar kan läsa din e-post om du använder Gmail

Från 2018
Uppdaterad 04.07.2018 15:48.
Gmailin logo.

Har du installerat en app som söker bra erbjudanden online, automatiserade reseplanerare eller andra appar som begär tillgång till din Gmail? Då kan det vara att de som jobbar för dessa tredjepartsappar kan läsa din e-post.

Det är tidningen the Wall Street Journal (WSJ) som har kommit över dessa uppgifter i sin granskning.

Tredjepartsapplikationer får tillgång till e-posten genom att användaren godkänner att applikationen får rätt att "läsa, skicka, radera och hantera din e-post".

Tredjepartsapplikationerna skannar sedan sina användares e-postmeddelanden med algoritmer för att kunna skapa till exempel personifierade annonser. I vissa fall läser också de anställda hos tredjepartsappen igenom e-postmeddelanden.

Allt som oftast är det en algoritm som läser e-postmeddelanden, men bland de företag som WSJ talade med hade ett av företagen haft sina anställda att läsa över 8000 e-postmeddelanden i syftet att förbättra sin algoritm.

Google säger för både BBC ochThe Verge att endast granskade företag har tillgång till de utvecklingsverktyg som ger tillgång till e-post.

Dessutom understryker Google att tredjepartsutvecklare har tillgång till e-post endast om användare har "explicit godkänt tillgång till e-postmeddelanden".

Enligt the Wall Street Journal har det inte framkommit att information skulle ha missbrukats, men de påpekar att det finns en klar risk för läckor i och med denna möjlighet.

Gmail är världens största e-posttjänst med 1,4 miljarder användare, vilket är lika mycket som de 25 största e-posttjänsternas sammanlagda summa användare.

Du kan kolla vilka applikationer har tillgång till din Gmail i Googles säkerhetscenter (kräver att du är inloggad på ditt google-konto). Där ser du också vad applikationerna har tillgång till.

Tangentbord med ett öppet lås som tangent.

Steg-för-steg: Så här kan du hålla koll på vem som har åtkomst till din Gmail

Dina e-postmeddelanden kan bli lästa av olika företag.

Diskussion om artikeln