Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rovflugor håller flugor borta från Patrik Norrgårds fähus

Från 2018
Uppdaterad 04.07.2018 10:20.
Fluglarver i svingård
Bildtext Fluglarver i svingård
Bild: Yle/Kjell Vikman

Patrik Norrgård i Pensala bekämpar flugor i sin svingård biologiskt med rovflugor. Tidigare var det alldeles svart med flugor i fähuset men nu är läget helt annorlunda och flugproblemet hålls i schack.

Rovflugornas larver lever på de vanliga flugornas larver. Dessutom flyger de vuxna rovflugorna inte omkring i fähuset utan håller till under luckorna till gödselrännorna och stör inte grisarna.

Rovflugorna kommer från Danmark

Rovflugorna produceras i en anläggning i Danmark och förmedlas via en importör till Finland. Den här metoden att bekämpa flugor passar i fähus för både svin- och nötbesättningar med svämgödsel.

Under gallret till svämgödseln trivs rovflugans larver
Bildtext Rovflugans larver trivs under gallret till svämgödseln.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Bekämpningen kräver en minimal arbetsinsats av lantbrukaren. I princip handlar det om att hänga upp och klippa hål i plastpåsar med rovflugorna med jämna mellanrum under året.

- Rovflugorna kommer som ägg i en plastpåse, de kläcks i värmen inom en vecka. Man gör bara ett avtal med importören och flugpåsarna levereras till fähuset och man hänger upp påsarna lite här och där och flugorna får föröka sig, säger Patrik Norrgård.

- De första två åren hade jag inga rovflugor och det var så himla mycket flugor, det var helt svart och man höll på att storkna i svinhuset.

Dan och Patrik Norrgård i Pensala har varsin svingård
Bildtext Dan och Patrik Norrgård i Pensala har varsin svingård.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Patrik Norrgård är tredje generationens svinfarmare, hans far Dan Norrgård har sin farm bredvid Patriks farm i Pensala i Vörå.

Dan Norrgård har inte samma problem med flugor i fähuset och han behöver varken rovflugor eller kemisk eller någon annan bekämpning av flugor.

- Jag vet inte vad det beror på men det kan hända att det är svämkanalerna som är lite annorlunda konstruerade än Patriks som det beror på, säger Dan Norrgård.

Rovflugorna trivs i mörker

Rovflugornas biologi är sådan att de trivs i mörker. De flyger inte omkring och gömmer sig gärna i springorna under gallret till svämkanalerna i svinhuset.

De söker sig inte heller till svinen, så de får inte besvär av rovflugor som av de vanliga flugorna.

Svämgödsel under golvet till svingården
Bildtext Under golvet finns svämgödseln där fluglarverna utvecklas.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Rovflugans larver lever på fluglarver och på det sättet hålls mängden flugor nere. Helt flugfritt blir det inte men skillnaden är enorm jämfört med läget tidigare enligt Patrik Norrgård.

Finns det inga andra larver att äta så ger sig rovflugan på den egna artens larver. Det betyder att det måste ske ett tillskott av rovflugor med jämna mellanrum, 7-8 gånger i året.

Några av Patrik Norrgårds 1200 grisar i Pensala
Bildtext Några av Patrik Norrgårds 1200 grisar i Pensala.
Bild: Yle/Kjell Vikman

- Jag har 1200 grisar och det går en påse rovflugor per 100 grisar, säger Patrik Norrgård.

Det går inte att kombinera flugbekämpning i fähus med kemiska medel med rovflugor. I så fall stryker också rovflugorna med.

Rovflugornas ägg levereras i plastpåsar
Bildtext Rovflugans ägg levereras i plastpåsar
Bild: Copyright/Patrik Norrgård

Diskussion om artikeln