Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Savon Sanomat: Majoritet av finländarna stöder lokala avtal

Från 2018
Chef.

Om både arbetstagare och arbetsgivare är med på det tycker 63 procent av finländarna att man kan kringgå kollektivavtalen, det visar en gallup som Kantar TNS har gjort på uppdrag av Företagarna i Finland.

Inställningen överraskade forskningsdirektör Jaakko Hyry på Kantar TNS, speciellt att stödet är så högt bland arbetstagare.

- De gör för det mesta jobb på basnivå, medan företagare har mer självständighet. Viljan att avtala själv är trots det överraskande hög, säger Hyry till Savon Sanomat.

Han påpekar att gallupundersökningen formulerats så neutralt som möjligt för att undvika vinklat resultat. Hur frågan ställs påverkar nämligen svaret.

Frågan som ställdes löd: Om bägge parter vill, borde man få avtala lokalt?

Det vill säga borde det vara frivilligt att förhandla utanför kollektivavtalen.

Ungefär 1000 människor svarade och det blev en klar seger för ja-sidan: 63 procent är positivt inställda. Bland arbetstagarna är siffran 59 procent och bland företagare 91 procent.

Det lägsta stödet kommer från medlemmar i FFC och SDP.

Företagarna: "Många kollektivavtal är en boja"

Mikael Pentikäinen, vd på Företagarna i Finland, menar att gallupresultatet sänder ett starkt budskap till förmån för lokala avtal. Han önskar att arbetsmarknaden förnyas och att lokala avtal blir vanligare i takt med att kollektivavtalen minskar i betydelse.

Rätten att avtala på egen hand behövs också för att kollektivavtalen ska kunna utvecklas, menar Pentikäinen.

- De börjar förnyas när det finns en riktig möjlighet att sluta egna avtal. I det här skedet är många kollektivavtal en boja som förhindrar arbetssamfundets utveckling, säger han enligt Savon Sanomat.

Diskussion om artikeln