Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mystisk giftincident nära Salisbury - två personer vårdas för livshotande skador

Från 2018
Karta över Wiltshire.
Bild: Yle/Kartdata

Två personer har fått livshotande skador av ett okänt ämne i småstaden Amesbury, strax norr om Salisbury. Nu vårdas de på samma sjukhus där den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter vårdades efter nervgiftsattacken mot dem.

I lördags hittades en man och en kvinna i 40-årsåldern medvetslösa i ett hus i Amesbury, Wiltshire, bara 13 kilometer norr om Salisbury.

Enligt polisen i Wiltshire misstänktes först att det handlade om en överdos av någon form av narkotika, men nu behandlas ärendet som "en allvarlig händelse", uppger polisen på Twitter.

Det drabbade paret vårdas alltså på distriktssjukhuset i Salisbury för misstänkt exponering "för en okänd substans" och deras tillstånd beskrivs som livshotande.

Tester fortgår för att få reda på vilken typ av gift paret kan ha utsatts för och polisen understryker att man inte har klarlagt om det ligger något brott bakom den här händelsen.

Polisen har under natten spärrat av en del platser där paret rört sig kring Amesbury och Salisbury.

Fallet sköttes till en början av endast Wiltshire polisen, men under eftermiddagen har anti-terroristenheten kopplats in i fallet. Polisen säger att de två myndigheterna arbetar sida vid sida.

Den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia utsattes i mars för en nervgiftsattack, men överlevde. Enligt brittiska myndigheter utsattes de för nervgiftet novitjok och Storbritannien håller Ryssland ansvarigt för mordförsöket.

Källor: AFP, BBC

Diskussion om artikeln