Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finsk dykare: Pojkarna i den thailändska grottan har hört hundskall - väcker hopp om att de kan räddas utan riskabel dykning

Från 2018
Uppdaterad 04.07.2018 10:42.
Den thailändska marinen offentliggjorde på onsdagen en ny video med pojkarna som är instängda i gruvsystemet Tham Luang i norra Thailand.
Bildtext Den thailändska marinen offentliggjorde på onsdagen en ny video med pojkarna som är instängda i gruvsystemet Tham Luang i norra Thailand.
Bild: EPA-EFE/ROYAL THAI NAVY

Fotbollspojkarna som sitter fast i grottan i norra Thailand kan eventuellt räddas genom sprickor som leder till grottsystemet. Det säger den finländska dykaren Mikko Paasi som deltar i räddningsarbetet sedan tisdagen.

- Barnen har berättat att de har hört läten från djur, exempelvis hundskall, inne i grottan. Det har väckt hopp om att det skulle finnas någon form av spricka som leder ljud till grottan.

Det berättade Paasi i en telefonintervju till finska Yle på onsdag morgon.

- Nu försöker man hitta andra sätt att komma in i grottan än genom dykning eller genom att borra ner en tunnel till pojkarna, säger Paasi.

Enligt Paasi försöker räddningsarbetarna lokalisera varifrån ljuden kommer. Det är svårt eftersom ljuden studsar mellan grottväggarna.

Bergsklättrare letar efter sprickor ovanpå berget, medan andra letar efter rutter ut från insidan.

En av fotbollspojkarna fick vård av marinens sjukvårdare på onsdagen.
Bildtext En av fotbollspojkarna fick vård av marinens sjukvårdare på onsdagen.

Pojkarna och deras tränare har nu fått sällskap i grottan av sju medlemmar av marinens specialstyrka. Bland dem finns marinsoldater med medicinsk och terapeutisk specialutbildning.

Thailands inrikesminister Anupong Paochinda ansåg på tisdagen att evakueringen av pojkarna måste påskyndas, eftersom nya monsunregn är på väg och uppgiften skulle bli ännu svårare om vattnet stiger.

De flesta andra myndigheter och en lång rad experter har menat att det är säkrare att låta pojkarna vänta ut monsunperioden inne i grottan än att försöka få dem att dyka ut ur grottan med assistans av professionella dykare.

På onsdagen lade den thailändska marinen ut en ny film på pojkarna insvepta i värmefiltar och de verkar vara vid gott mod.

Programmet är inte längre tillgängligt
Uusi video Thaimaan luolasta: Avaruushuopiin kääriytyneet pojat sanovat olevansa hyvässä kunnossa - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mikko Paasi säger till finska Yle att vattnet i grottan inte stiger just nu och att vattennivån är relativt låg, men den kan stiga under de allra närmaste dagarna.

- Just nu regnar det inte och pumparna fungerar för fullt, berättar Paasi.

Den låga vattennivån är också till fördel ifall man måste rädda pojkarna genom dykning.

Men enligt Paasi förbereder man inte någon sådan operation just nu, eftersom de eventuella sprickorna har väckt hopp om en säkrare väg ut ur grottan.

Artikeln är till största delen översatt från en artikel skriven av Simo Ortamo.

Diskussion om artikeln