Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pitkämäkis knä klarade inte av kast med full styrka: ”Riskerna att förstöra det helt och hållet var för stora”

Från 2018
Tero Pitkämäki.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Ett lätt beslut. Så beskriver Tero Pitkämäki beslutet att avsluta säsongen redan nu. Även med stöd klarade knäet inte av kast med full styrka, berättar Pitkämäki för Yle. Gällande karriärens fortsättning är spjutkastaren fåordig.

I maj rivstartade Pitkämäki säsongen med 82,64, men redan i början av juni var säsongen. I sitt sista kast i Paavo Nurmi games i Åbo gick korsbandet av på knäet i stödbenet.

Läkarens dom var ändå hoppingivande: Med ett ordentligt knästöd kunde Pitkämäki kasta hela säsongen. Men så var inte fallet.

– Med stödet klarade jag av att kasta 70 meter, men med full styrka hölls knäet inte på plats utan rörde på sig ganska obehagligt, förklarar Pitkämäki för Yle efter beslutet.

– Riskerna att förstöra knäet helt och hållet var helt enkelt för stora. Det var onödigt att försöka desto mer, tillägger han.

Finns motivationen kvar efter operationen?

Själv är han lättad. Knäoperationen väntar redan i augusti och därefter ska Pitkämäki besluta om karriärens fortsättning.

– Motivationen och viljan att kasta väger tyngst. Har jag den kvar efter en så här stor operation? Kan jag ännu mäta mig med den internationella eliten, frågar sig Pitkämäki.

– Faktum är att jag redan fått kasta en god stund. Så jag känner mig inte pressad inför beslutet, fortsätter han.

I och med beslutet att stå över EM i Berlin innebär det att Pitkämäkis otroliga stortävlingssvit är över. Debuten på högsta möjliga nivå skedde i OS i Aten 2004, där Pitkämäki slutade åtta, och efter det har Pitkämäki representerat Finland i varje stortävling.

Tero Pitkämäki Osakassa 2007
Bildtext Tero Pitkämäki tog VM-guld 2007.
Bild: Mika Kanerva

– Visst är det synd att sviten nu är över. Jag skulle gärna ha förlängt den. Men jag kan vara nöjd med den, säger Pitkämäki.

Helander och Ruuskanen nu i rampljuset

Frågar man Pitkämäki är det nu Oliver Helander och Antti Ruuskanen som får se till att leverera i EM.

– Oliver behöver bara få armbågen i skick och Anttis formkurva pekar åt rätt håll. Bägge två har potential att slå till med en riktigt lång båge ännu i sommar, säger Pitkämäki.

– Jag kommer att följa med varendaste tävling och messa kastarna efteråt, skämtar han.

Oliver Helander kastar
Bildtext Oliver Helander vurpade i sin tur på hemmaplan i Raseborg.
Bild: Patric Westerlund

I och med Pitkämäkis bortfall lär tävlingen om den tredje EM-biljetten hårdna. Enligt Pitkämäki är det fyra kastare som har potential att ta sig till Berlin.

– Främst tror jag att det står mellan Lassi Etelätalo och Jami Kinnunen. Ari Mannio är alltid en svart häst, om han bestämmer sig för att tävla. Teemu Wirkkala har också potential, men han genomgick en stor axeloperation förra hösten så jag tror inte att han har jättekasten i sig ännu, säger Pitkämäki.

Antti Ruuskanen tävlar i GP-deltävlingen i Joensuu på onsdagskvällen. Yle sänder tävlingen med svenskt referat i TV2 och på Arenan med start klockan 18.30.

Artikeln baserar sig på "Tero Pitkämäen polvi muljahteli sijoiltaan heti kovaa heitettäessä – uskomaton arvokisaputki menee poikki" skriven av Teemu Tammilehto.

Diskussion om artikeln