Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Wikipedia ligger nere i flera EU-länder - en protest mot ny lagstiftning

Från 2018
Bild av Wikipedias logo
Bild: EPA/BORIS ROESSLER

Wikipedia protesterar med att tillfälligt lägga ner sin sida i minst tre EU-länder. Protesten föranleds av en omröstning i Europaparlamentet om lag som skall göra onlineplattformer juridiskt ansvariga för upphovsrättsskyddat material som publiceras av användare.

I Spanien, Italien och Polen kommer man inte in på encyklopedin. I stället visas ett kritiskt ställningstagande när användare försöker komma åt sidan.

Från spanska Wikipedia hävdar man att den nya lagen skulle komma att hämma friheten online och införa nya filter, barriärer och restriktioner.

Vidare hävdar man från Wikipedia att lagen skulle hindra personer att dela nyheter på sociala medier och att hitta nyheter via sökmotorer skulle bli svårare.

Wikipedia uppmanar användare att kontakta sina Europaparlamentsledamöter och ge vidare den här informationen.

Översynen av EU:s copyright lagar har många lager

Wikipedia har kritiserat en entitet i lagpaketet. En annan del av paketet skulle betyda att företag som Facebook och Google blev tvungna att betala för nyheter som publiceras på deras sidor.

Europeiska kommissionen har bedyrat att den här typen av lagstiftning inte skulle påverka webbencyklopedier som Wikipedia. Jimmy Wales, chef för Wikipedia tror inte på löftena, han och Julia Reda som är grön Europaparlamentariker hävdar att lagen kommer påverka Wikipedia och liknande sidor.

Källa: afp

Diskussion om artikeln