Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oro i Storbritannien: Hur kom paret i Amesbury i kontakt med nervgiftet Novitjok?

Från 2018
Uppdaterad 05.07.2018 07:11.
Det hus där paret hittades i Amesbury tillhör de platser som nu avspärrats av polisen.
Bildtext Det hus där paret hittades i Amesbury tillhör de platser som nu avspärrats av polisen.
Bild: EPA-EFE/TONY KERSHAW /

På onsdag kväll bekräftade brittisk polis att ett brittiskt par som nu vårdas för livshotande skador på sjukhuset i Salisbury har utsatts för samma nervgift som Skripals. Högsta prioritet är nu att etablera hur det här paret har kommit i kontakt med nervgiftet Novitjok.

Nu är det den brittiska polisens antiterrorenhet som leder utredningen av fallet med det förgiftade paret från småstaden Amesbury, 11 kilometer norr om Salisbury.

Det efter att testresultat från det brittiska försvarets laboratorium i Porton Down hade bekräftat att paret i Amesbury, Wiltshire, utsatts för samma nervgift som den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades med i mars.

- Vi har ingen aning om varifrån nervgiftet kom den här gången, sade antiterrorpolisens chef Neil Basu under presskonferensen på onsdag kväll.

Enligt Basu har polisen inte - åtminstone tillsvidare - upptäckt någonting i det brittiska parets bakgrund som skulle tyda på att de har utsatts för giftet avsiktligt.

Brittisk polis håller presskonferens angående förgiftningen av två personer i Amesbury.
Bildtext Englands högsta medicinska tjänsteman Sally Davies och Storbritanniens chef för polisens antiterrorenhet Neil Basu talade på presskonferensen på onsdag kväll.
Bild: Reuters

Enligt nyhetsbyrån Reuters har polisen spärrat av åtminstone fem olika platser i Amesbury och Salisbury som paret tros ha besökt innan de insjuknade på lördagen.

Bland de här platserna finns deras hem, ett apotek och en baptistisk samlingslokal i Amesbury samt en park och en fastighet i Salisbury.

Kom de i kontakt med rester av giftet som riktades mot Skripals?

Enligt Basu har man inte ännu hittat några nya föremål som skulle ha kontaminerats av nervgiftet.

Säkerhetsexperter spekulerar - bland annat i BBC - i att paret på något sätt kommit i kontakt med rester av det gift som Skripals utsattes för.

Polisen vet inte ännu om det nu aktuella nervgiftet kommer från samma parti Novitjok som Skripals förgiftades med, men enligt Basu är det helt klart en fråga som polisen är intresserad av att få svar på.

Det finns ändå inga bevis på att paret i Amesbury skulle ha besökt någon av de platser som sanerades efter fallet Skripal.

Poliser utanför baptisternas samlingslokal i Amesbury på onsdagen.
Bildtext Poliser utanför baptisternas samlingslokal i Amesbury på onsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Både BBC och andra brittiska medier konstaterar att oron bland allmänheten i regionen kring Salisbury nu ökar, då det verkar som om människor utan någon koppling till spioneri eller dylikt har kommit i kontakt med det livsfarliga giftet.

Brittiska myndigheter försöker ändå lugna ner människor med att det inte tros finnas någon som helst betydande hälsorisk för allmänheten.

Den 44-åriga kvinnan och den 45-årige mannen "kollapsade" samma dag

Paret som nu drabbats av nervgiftet Novitjok vårdas alltså för livshotande skador på distriktssjukhuset i Salisbury. Samma sjukhus där far och dotter Skripal vårdades.

De drabbade är en 44-årig kvinna och en 45-årig man. De är båda brittiska medborgare.

Mannen kallade en ambulans till bostaden i Amesbury vid tiotiden på lördag morgon då kvinnan kollapsat. Hon fördes till sjukhuset.

Vid halv fyra-tiden samma eftermiddag kallades ambulansen till samma adress igen och då hade mannen insjuknat.

Inledningsvis trodde polisen att det handlade om en överdos av någon form av narkotika, men på måndagen visade paret den typen av symptom att försvarets laboratorium i Porton Down kopplades in.

Den brittiska regeringen tar förgiftningsfallet i Amesbury på största allvar och senare på torsdagen möts regeringens krisgrupp Cobra för att diskutera fallet.

Källor: Reuters, BBC, AP, The Guardian

Diskussion om artikeln