Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kvinna klättrade upp på Frihetsgudinnan i protest mot Trumps migrationspolitik – se video

Från 2018
Polis griper kvinna som klättrat upp på Frihetsgudinnan i protest - Spela upp på Arenan

De som firade USA:s nationaldag med ett besök till Liberty Island där Frihetsgudinnan står fick ändrade planer då hela ön evakuerades till följd av en protest mot Trump-administrationen. En kvinna klättrade upp på foten av statyn och stannade där i flera timmar innan polisen till sist grep henne.

Kvinnan protesterade mot de lagar som bland annat lett till att barn till migranter separerats från sina föräldrar vid USA:s södra gräns. En poliskälla sade till CNN att kvinnan deklarerade att hon inte tänkte komma ner från statyn innan ”alla barnen släppts fria”.

Protesten pågick i närmare tre timmar och direktsändes på amerikansk tv. Kvinnan rörde sig längs med Frihetsgudinnans kjolfåll på ungefär 30 meters höjd.

Myndigheterna försökte först prata med kvinnan men lyckades inte övertyga henne om att komma ner så till sist fick polisen klättra upp på monumentet och gripa henne.

Sju personer greps för banderoll

Tidigare under dagen grep polisen åtminstone sju personer som satte upp en banderoll vid Frihetsgudinnans fot. Det är inte tillåtet att fästa banderoller vid minnesmärken i USA.

Banderollen bar budskapet ”Abolish ICE” (Avskaffa ICE) och syftade på USA:s tull- och immigrationsmyndighet.

Diskussionen om illegal invandring och behandlingen av migranter har igen gått het i USA efter att president Donald Trump tillfälligt gick in för en hård linje som ledde till att barn till illegala migranter skiljdes åt från sina föräldrar vid gränsen och sattes i fängelseliknande förhållanden.

Källor: CNN, Reuters, AP

Diskussion om artikeln