Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbets- och näringsministeriet: Regeringen uppnår sitt mål – sysselsättningen stiger till 72 procent nästa år

Från 2018
Arbete med vinkelslip.
Bild: Mostphotos

Enligt ministeriets prognos ökar sysselsättningen mycket bra både i år och nästa år. Arbetslöshetsgraden väntas sjunka till cirka sju procent.

Arbets- och näringsministeriets säger i sin arbetsmarknadsprognos att ökningen i sysselsättningen har varit exceptionellt stark det senaste halvåret.

Så småningom kommer den starka ökningen att mattas av, men 2018 väntas ändå sysselsättningen öka med cirka 43 000 personer.

Nästa år väntas sysselsättningen öka med kring 30 000 personer. 2019 förutspås sysselsättningsgraden stiga till 72,1 procent – vilket skulle betyda att regeringen uppnått sitt sysselsättningsmål.

Ökningen märks av inom alla huvudnäringsgrenar. Cirka hälften av den totala sysselsättningsökningen har skett inom tjänstebranscherna.

Inom byggnadsbranschen fortsätter sysselsättningen öka och inom industrin ökar sysselsättningen för första gången på flera år.

Positivt men inte exceptionellt

Ministeriet uppger att konjunkturöversikten ser mycket positiv ut för Finlands ekonomi, men konstaterar också att tillväxten inte är exceptionellt stark eftersom Finland var i en så djup svacka så länge.

En orsak till uppsvinget är förbättrad ekonomi i länder som Finland exporterar varor till.

Arbets- och näringsministeriet bedömer att de risker som för tillfället hotar den globala handeln är handelspolitiska tvister, Italiens osäkra ekonomi och högre ränteavgifter i många länder om räntenivån stiger.

Allt färre arbetslösa

Enligt Arbets- och näringsministeriets prognos kommer arbetslösheten att sjunka till 7,7 procent i år och ännu en aning, till cirka sju procent, nästa år.

I år förutspås antalet arbetslösa arbetssökande uppgå till cirka 252 000, vilket är 51 000 färre än i fjol.

År 2019 förutspås antalet sjunka till 214 000 och år 2020 tros det finnas 185 000 arbetslösa arbetssökande.

Diskussion om artikeln