Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommentar: Klart det skulle vara skönt att skylla hela plastproblemet på Kina

Från 2018
Uppdaterad 05.07.2018 17:11.
Sköldpadda i havet, intrasslad i plastnät.

Lännen Media fick backa gällande sin nyhet om att Kina dumpar din sorterade plast i havet. Kanske delade du också den?

Lännen Medias tidningar fick rätta sin flitigt delade artikel i går, helt enkelt för att det inte stämmer att plasten du för till återvinning i Finland exporteras till Kina och dumpas i havet.

Ursprungsnyheten delades med förfärade delningstexter men i vissa fall också med en viss lättad axelryckning - "ja där ser ni, det är ingen idé att vi sorterar".

Strax blev det ordentlig storm på sociala medier för att artikeln innehöll faktafel och dessutom citerade en ifrågasatt docent som gjort en rapport beställd av en ifrågasatt organisation.

Artikeln rättades av experter hos Sitra, Fortum och Teknologiska forskningscentralen VTT, för så här ligger det till: Plast som samlas in i Finland återvinns i Finland, och Kina har redan bestämt att införa importförbud på plastavfall från Europa.

Att artikeln delades utan desto mera källkritik är inte konstigt. Det här med plast är komplicerat. Det är klart det är skönt att läsa och dela rubriker om att vi kan sluta sortera, att vi kan två våra händer och skylla på Kina. Men det finns inga enkla svar när det gäller miljöproblem.

Det är klart det är skönt att läsa och dela rubriker om att vi kan sluta sortera, att vi kan två våra händer och skylla på Kina

Diskussionen om avfallsdumpning är viktig, på den punkten är Lännen Media-artikeln på rätt spår. Väst har i många årtionden flyttat bort det ena och det andra till länder i Asien, allt som kan göras billigare där eller som är lite besvärligt.

Vi har outsourcat hela konsumtionsindustrin vilket inte innebär bara produktionen utan också, mycket riktigt, en hel del av avfallshanteringen.

Kina fick nog och förbjuder plastimport från EU, vilket i vissa fall tyvärr verkar leda till att plastavfallet exporteras till andra länder i Asien i stället, till exempel Thailand, säger man på WWF.

Plaståtervinning är inte något Finland direkt glänser i, vi finländare är sämre än EU-snittet på att sortera hushållsplast

Det torde vara klart för de flesta att vi måste göra bättre ifrån oss. Plaståtervinning är inte något Finland direkt glänser i, vi finländare är sämre än EU-snittet på att sortera hushållsplast.

Det beror förstås inte bara på enskilda konsumenter utan på att insamlingen stampar på stället, i hela landet finns bara omkring 500 insamlingsplatser. Men konsumenterna visar intresse. När HRM började erbjuda plastinsamlingskärl i höstas för hushåll i Helsingforsregionen tog kärlen slut.

Plast är som sagt komplicerat. Olika sorters plast behöver olika sorters återvinningsmetoder. All hushållsplast är inte så ren att den kan återvinnas, men en stor del av den är.

Plastforskare på VTT uppmanar till cirkulär ekonomi och påpekar att det är onödigt att bränna upp värdefullt material som fortfarande går att användas för annat. Det forskas hela tiden i nya sätt att bryta ner plast och återvinna materialet.

Det forskas hela tiden i nya sätt att bryta ner plast och återvinna materialet

Avgörande för att återvinningen ska fungera är att alla bitar i återvinningskedjan fungerar samtidigt. Plasten ska samlas in, den ska behandlas och förädlas, och det ska löna sig att producera något nytt av plasten. Alla delar av den här kedjan är fortfarande i sin linda både i Finland och EU.

Så vad kan du och jag då göra, vi konsumenter? Jo minska på plastanvändningen förstås, samt förstås slänga den plast vi använder på rätt ställe.

Och för klimatets del måste vi i grunden tänka om när det gäller hur vi konsumerar. Ta till exempel gurkan i plasthölje. Det viktiga är inte att du slutar köpa gurka i plasthölje - plasthöljet ger gurkan längre livslängd och det är en stor miljösynd att låta gurkan ruttna när det väl lagts energi på att odla den.

Men köp inte fler gurkor än du behöver, ät upp den du köpt och släng plasthöljet i soporna eller helst återvinningen där det hör hemma, inte i naturen.

Det här gäller alla andra produkter också. Köp mindre mängder kläder, färre saker helt enkelt, beställ inte allt det där du tror du behöver på postorder.

Framför allt är det hög tid att väst tar ansvar för sitt eget skräp

Väst behöver hjälpa länder i Asien med både avfallshantering och bistånd och framför allt är det hög tid att väst tar ansvar för sitt eget skräp.

En stor del av det ansvaret består av insikten att det är din och min överkonsumtion här i väst som bidrar till avfallsproblemen i Asiens floder, i förlängningen i våra hav.

För visst skulle det vara skönt att skylla alla plastöar i världshaven på bristfällig avfallshantering i Kina. Men så enkelt kommer vi inte undan. Det vet vi nog, innerst inne.

Diskussion om artikeln