Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump chockade rådgivare förra sommaren – ville invadera Venezuela

Från 2018
Donald Trump på Air Force One
Bildtext Donald Trump tog förra året upprepade gånger upp frågan om ett militärt ingripande.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump chockade sina rådgivare i augusti förra året då han undrade varför USA inte skulle kunna invadera Venezuela.

President Trump ställde frågan under ett möte som egentligen handlade om USA:s diplomatiska sanktioner mot Venezuela. På plats i rummet fanns bland annat den dåvarande utrikesminister Rex Tillerson och den dåvarande säkerhetsrådgivaren HR McMaster.

Uppgifterna kommer från en anonym källa med insyn i Vita huset. Enligt källan blev alla som var närvarande tagna på sängen av frågan och de turades sedan om att förklara för Trump varför en invasion av Venezuela är en dålig idé.

De lär bland annat ha sagt att en invasion skulle riskera att förstöra de latinamerikanska regeringarnas förtroende för USA.

Maskerade demonstranter i Venezuelas huvudstad Caracas.
Bildtext Venezuela befinner sig i en politisk och ekonomisk kris.
Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Inga konkreta planer

Trump signalerade inte att han hade för avsikt att verkligen genomföra en invasion. Men han släppte inte heller frågan, trots att hans rådvigare gjorde sitt bästa för att skjuta ner idén.

Dagen efter meddelade Trump nämligen under en presskonferens att han inte utesluter ett militärt ingripande i Venezuela.

Kort därpå lär han återigen ha tagit upp frågan med den colombianska presidenten Juan Manuel Santos. I september, vid sidan av FN:s generalförsamlings möte, tog han igen upp frågan. Den här gången under en middag med fyra latinamerikanska ledare.

Trump frågade alla de närvarande om de var säkra på att de inte ville ha ett militärt ingripande. Alla försäkrade honom att de inte ville det.

Till slut förklarade McMaster än en gång för Trump vilka farorna med en invasion är.

nicolas maduro käsi ojossa
Bildtext President Nicolas Maduro har under sin tid vid makten stärkt sin egen position.
Bild: EPA

Vita huset tiger

Vita huset vill inte kommentera uppgifterna om att Trump under privata diskussioner skulle ha förespråkat en invasion av Venezuela.

Däremot meddelar man att USA fortfarande beaktar alla alternativ som kan göra Venezuela mer tryggt och demokratiskt.

Under Trumpadministrationen har USA, Kanada och EU infört sanktioner mot fler högt uppsatta personer i Venezuela, bland annat president Nicolas Maduro.

Dessutom har USA donerat över 30 miljoner dollar till Venezuelas grannländer, för att hjälpa dem ta emot de drygt en miljon personer som flytt Venezuela.

Källor: AP, CNN

Diskussion om artikeln