Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förvåning bland förläggare över Scriptums beslut

Från 2018
Uppdaterad 08.07.2018 11:29.
Bokhyllor i ett bibliotek.
Bild: Yle/Roger Källman

Allan Blom vid Labyrinth Books är förvånad över Scriptums beslut att lägga ner verksamheten. De borde ha varit de sista med tanke på ägarstrukturen enligt Blom.

De österbottniska förlagen har tidigare diskuterat samarbete kring marknadsföring för att få ned kostnaderna. Försöken har dock runnit ut i sanden.

Österbottniska förlag sköts med talkokrafter

I princip finns det fyra österbottniska förlag, Scriptum, Labyrinth Books, Marginal och Minimal. Ett gemensamt drag för alla dessa är att de drivs som föreningar eller med talkokrafter.

- Vi har gett ut över 100 böcker sedan starten 2002 och inte haft någon anställd, säger Allan Blom.

Allan Blom
Bildtext Allan Blom.
Bild: Yle Arkivet

Labyrinth Books ger ut 3-5 böcker per år. I onsdags gick den nyaste, Alf Snellmans bok om hans tid vid Vasabladet i tryck.

- I år har vi för första gången fått fondstöd. Det har gått till lektörstjänster efter att Birger Thölix som skött den funktionen avlidit, säger Allan Blom.

Gemensam bokkatalog inför inför julhandeln rann ut i sanden

Inför julhandeln i fjol försökte Labyrinth Books och Scriptum ordna en gemensam katalog, men den katalogen förverkligades aldrig.

Labyrinth Books har sin egen webbshop och har levt på de goda kontakterna till bokhandlarna i Österbotten, men också i södra Finland.

Marketarna är också en bra försäljningskanal. Författarna är också aktiva och säljer sina böcker vid olika publika evenemang.

Söfuk som var delägare i Scriptum vid sidan av Svens-Österbottniska samfundet, kallade för två år sedan förläggarna i Österbotten till två möten kring ett samarbete som gällde gemensam marknadsföring av böckerna men också det försöket stupade.

- Någon borde ta det ekonomiska initiativet, säger Allan Blom.

- De böcker som ges ut i Österbotten säljs till 99 procent i Österbotten.