Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ödmjuk Northug om sina nya vänner i landslaget: ”Det är viktigt att vi håller ihop”

Från 2018
Uppdaterad 05.07.2018 21:40.
Petter Northug med det norska landslaget på läger i Sognefjellet.
Bildtext Petter Northug med det norska landslaget på läger i Sognefjellet.
Bild: EPA

Petter Northug tränar med det norska landslaget efter en paus på fem år. 32-åringen vill återvända till världseliten efter två tunga säsonger.

I fjol blev det inget OS för Northug som var fullständigt ur form hela vintern. Även säsongen innan hade den tidigare storstjärnan blivit utan pallplaceringar i världscupen och i VM i Lahtis.

Efter två ytterst magra år bestämde sig Northug för att återvända till det norska landslaget som han inte hade tränat med på fem år.

Northug besökte Imatra på torsdagen där han deltog i en mindre seriös skidtävling i samband med Imatran Palloveikots bobollsmatch.

Enligt Northug har sommarträningen fungerat väl och han trivs med tillvaron i sprintlandslaget.

– Det känns bra. Det är ett väldigt fint gäng och det är speciellt att vara i samma lag med Johannes Kläbo som har blivit den nya stjärnan i Norge.

– Han har gjort det så bra i två år och fick tre guld i OS. Jag får hård matchning på träningarna. Det är en bra nivå, berättar Northug i Yles intervju.

Vad tycker du om Johannes Kläbo?

– Han är ju extrem på det han gör. Han är alltid lite starkare än oss, och det såg vi ju i sprint i världscupen i fjol då han avgör lopp på ett extremt sätt då han går i från de övriga från start.

Var det svårt att hantera OS-besvikelsen i fjol?

– Jo, det var tufft. Det var en bra träningssommar och höst för mig och så blev det en tung ingång till vintern. Det var jobbigt när jag inte fick tävla och inte kom med till OS.

– Jag fick sätta mig framför tv:n och det blev ju ett bra mästerskap med norska ögon sett.

Vad fick dig att återvända att träna med landslaget?

– Jag fick ett bra erbjudande av landslaget. Klart att det var spännande att komma med i den här gruppen i sprintlaget.

– Jag kände att det fanns en del utövare som tränade likt mig och kunde matcha mig på en del ting jag kunde bli bättre på. Då tänkte jag att det var motiverande att gå tillbaka till landslaget.

På sociala medier verkar dina lagkompisar väldigt glada över att du är tillbaka i landslaget, är det så?

– Ja, vi är goda vänner. Vi är goda kompisar och vi hänger tillsammans på fritiden då vi inte tränar.

– Vi är ju på resa så pass många dygn tillsammans att det är viktigt att vi håller ihop och har det bra tillsammans och även visar det på sociala medier.

Hurudana målsättningar har du nu?

– Jag hoppas att jag är tillbaka och kämpar i toppen i vinter igen. Det är Seefeld som är största målet.

– Jag hoppas så klart att jag är i så god form att jag kan kämpa om ett individuellt VM-guld i vinter.

Vad måste lyckas för att du ska komma med till den norska VM-truppen den här gången?

– Man måste vara i god form från och med november. Det är väldigt tufft att kvalificera sig till det norska laget när det är så många som går fort.

– Mitt mål är att vara aktuell för flera distanser i Seefeld. Är jag inte i god form är det inte sagt att jag klarar det, så jag får se till att formen är bra.

Vad fick dig att delta i den här lite oseriösa tävlingen i Imatra?

– När jag blev inbjuden passade det bra i mitt program. Jag ska vidare till Kristiansand i morgon och tävla på rullskidor där på lördag före nästa landslagssamling på måndag.

– Det passade bra och så tänkte jag att det är fint att få en skidtävling med snö under benen. Det blir spännande.

Hur gärna vill du vinna över Iivo Niskanen?

– Jag får försöka slå Iivo. Han var stark i vinter, speciellt i mästerskapen i Pyeongchang. Det blir en tuff duell mot honom.

Känner du Iivo väl?

– Nej, jag har sagt hej och pratat lite med honom. Jag känner honom egentligen bättre från tv-rutan. Jag har ju sett mycket de senaste två åren när jag inte har tävlat så mycket.

Varken Petter Northug eller Iivo Niskanen vann sommartävlingen i Imatra där Ristomatti Hakola knep segern. Northug lyckades ändå besegra Niskanen i kvartsfinalen i 100 metersloppet.

Diskussion om artikeln