Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Socialdemokraterna i Sverige kan göra sitt sämsta val någonsin - Stefan Löfven markerade mot nazisterna

Från 2018
Två personer i röda västar vi ett bord med texten "Bli medlem här!"
Bildtext De lokala socialdemokraterna i Visby försökte värva nya medlemmar på Socialdemokraternas dag under Almedalsveckan.
Bild: Yle/Linda Söderlund

I Sverige kämpar Socialdemokraterna med sjunkande väljarstöd och kan komma att göra sitt sämsta val någonsin. Hatprat och nazisternas närvaro fick mycket utrymme i Stefan Löfvens partiledartal i Almedalen på torsdag kväll.

Statsminister Stefan Löfven beskrev hur demokratin i Sverige är under attack och sa att alla tillsammans måste försvara den.

- Det har kokat inom mig när jag sett nazister härja här i Visby, störa, skrämma, trakassera och nu igår kväll: attacker mot kvinnor som bär regnbågsflaggor. Vårt land ska aldrig låta antidemokratiska krafter utnyttja demokratin för att förgöra den, sa Löfven.

Porträttbild på Sveriges statsminister Stefan Löfven.
Bildtext Statsminister Stefan Löfven.
Bild: Yle

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har under onsdag och torsdag stört flera evenemang under Almedalsveckan. NMR har bland annat fotograferat folk på ett av seminarierna och det skrämde deltagarna.

Både under Annie Lööfs (C) och Stefan Löfvens partiledartal var de närvarande med sina flaggor.

- Nu måste vi alla göra allt för att stärka gemenskapen och försvara demokratin. Sverige utmanas av extremistiska krafter. Det går inte sönder om vi håller ihop, sa Löfven.

Demonstranter som håller ballonger som ser ut som bajs-emojin.
Bildtext Motdemonstranter vid nazistiska NMR:s tal i Visby på torsdagen.
Bild: Yle/Linda Söderlund

NMR:s närvaro under Almedalsveckan har fått riksdagspartierna att överväga en ändring av lagstiftningen, så att det blir förbjudet att delta i våldsamma organisationer.

"Väldigt lite tyder på att Löfven kan fortsätta som statsminister"

Stefan Löfven talade också om sin barndom och uppväxt som fosterbarn och de möjligheter han fick.

- Jag blev bortlämnad som barn. Det fanns tusen sätt mitt liv hade kunnat gå fel på. Jag kunde ha blivit uppgiven, bitter, ensam, arg. Men jag fick växa upp i gemenskap, i trygghet.

Mänskor sitter på gräset vid en damm och större folkmassa en bit bort.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Tomas Ramberg, politisk kommentator på Sveriges radio, ger Stefan Löfven gott betyg för talet.

- Jag tycker han var ganska skicklig. Han har ju haft problem under våren och gjort bort sig i några debatter och fått dåliga recensioner. Nu tror jag att hans egna partiaktivister och de egna gräsrötterna var ganska nöjda och kände sig stärkta inför sommaren och de här sista veckorna av valrörelsen, säger Ramberg.

Porträttbild på journalisten Tomas Ramberg.
Bildtext Sveriges radios politiska kommentator Tomas Ramberg.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Socialdemokraternas väljarstöd ligger på ungefär 25 procent och det är historiskt låga siffror. Populistiska Sverigedemokraternas och borgerliga Moderaternas understöd är nästan på samma nivå som Socialdemokraternas.

- Valkampanjen handlar nu framför allt om att rädda partiet från ett katastrofalt nederlag, men det mesta talar ändå för att Socialdemokraterna gör sitt sämsta val sedan demokratin infördes i Sverige, säger Tomas Ramberg.

Ramberg tror att Socialdemokraterna tvingas gå i opposition efter valet och att partiet nu sätter all sin energi på att göra ett bättre val än opinionssiffrorna nu visar.

- Väldigt lite tyder på att Löfven kan fortsätta som statsminister. Det mesta pekar mot att det är Moderaternas Ulf Kristersson som tar över för en minoritetsregering.

Diskussion om artikeln