Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japansk sektledare och flera sektmedlemmar hängda - dömda till döden för saringasattacken år 1995

Från 2018
Uppdaterad 06.07.2018 09:18.
Arkivbild på Shoko Asahara, ledare för domedagssekten Aum Shinrikyo.
Bildtext Arkivbild på Shoko Asahara, ledare för domedagssekten Aum Shinrikyo.
Bild: JAPAN-FILES-SECT-ASAHARA-FILES

I Japan har Shoko Asahara nu avrättats. Han ledde domedagssekten Aum Shinrikyo som genomförde saringasattacken mot tunnelbanan i Tokyo år 1995.

Den japanska regeringen har bekräftat att Shoko Asahara och sex tidigare medlemmar av hans domedagssekt avrättades genom hängning på fredag morgon.

De var dömda till döden för en serie brott, men framför allt för saringasattacken i mars 1995 mot tunnelbanan i Tokyo, där 13 människor dödades och omkring 6 000 människor skadades.

Totalt 13 personer dömdes till döden för attacken som var det värsta terrorattentatet i Japan genom tiderna.

63-årige Asahara dömdes till döden redan 2004, men enligt japansk lag kunde han inte avrättas innan hela rättegångsprocessen mot alla de åtalade var avslutad.

Det skedde i januari i år, efter att Japans högsta domstol fastställt en livstidsdom mot en av de inblandade.

Japan är det enda större industrilandet - utom USA - som tillämpar dödsstraff. Under de senaste åren har man avrättat upp till åtta personer per år.

Sekten hade tiotusentals medlemmar

Shoko Asahara, född Chizuo Matsumoto, bildade sekten Aum Shinrikyo (högsta sanningen) år 1984. Inledningsvis var sektens läror en blandning av buddhistiska och hinduiska läror.

Så småningom fick domedagsprofetior av kristet ursprung en allt mer framträdande roll i sektens värld.

I slutet av 1980-talet började Asahara påstå att han hade gjort en tidsresa in i framtiden och fått veta att ett tredje världskrig år 2006 skulle ta kål på alla utom anhängarna till just hans sekt.

Asahara förutspådde att sekten skulle tvingas in i ett krig med regeringen och för det ändamålet började sekten samla vapen - också kemiska vapen.

Arkivbild på kultledaren Shoko Ashara med bland annat sin hustru Tomoko (främre raden till vänster) och dottern Archery (i mitten).
Bildtext Arkivbild på kultledaren Shoko Asahara med bland annat sin hustru Tomoko (främre raden till vänster) och dottern Archery (i mitten).
Bild: JAPAN FILES AUM CULT ASAHARA SHOKO

Under sina glansdagar hade sekten tiotusentals anhängare i Japan, men också på andra håll i världen. Framför allt i Ryssland och i andra länder i det forna östblocket.

I Japan lyckades sekten locka till sig många unga universitetsstuderanden. De främsta av dem fick bli Asaharas närmaste assistenter.

Saringasattacken blev kulmen på sektens brott

Sektmedlemmarna gjorde sig skyldiga till en lång rad brott i Japan tills de släppte ut saringas i tunnelbanan i Tokyo den 20 mars 1995.

Nervgasen, som ursprungligen tagits fram i Nazityskland, hade placerats i punkterade plastpåsar i flera tunnelbanevagnar i centrum av Tokyo mitt under rusningstid.

Mängder med passagerare började hosta okontrollerat, fick kvävningsanfall och kastade upp. En del tappade synen och förlamades. Tretton personer dog och över 6 000 skadades.

Saringasattacken chockerade hela Japan, ett land som stoltserat med sin låga kriminalitet och sin sociala sammanhållning.

Den 27 februari 2004 väntade tusentals japaner utanför en domstol i Tokyo på att få delta i ett lotteri där man lottade ut åskådarplatser till rättegången mot Shoko Asahara.
Bildtext Den 27 februari 2004 väntade tusentals japaner utanför en domstol i Tokyo på att få delta i ett lotteri där man lottade ut åskådarplatser till rättegången mot Shoko Asahara.
Bild: EPA/AKIO SUGA

Sekten Aum Shinrikyo gick under jorden efter saringasattacken, men försvann inte helt.

Det finns numera två rörelser med sitt ursprung just i Aum Shinrikyo - de kallas Aleph och Hikari no Wa.

Det är oklart hur många medlemmar de har i Japan eller på annat håll. Så sent som 2016 genomförde rysk polis räder mot misstänkta sektmedlemmar i Moskva och Sankt Petersburg.

I Japan är varken Aleph eller Hikari no Wa illegala, men betecknas som "farliga religioner" och hålls under uppsikt av myndigheterna.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC

Diskussion om artikeln