Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Räddningsinsatsen i Thailand krävde ett dödsoffer - en thailändsk räddningsdykare har omkommit

Från 2018
Thailändska räddningsdykare förberedde sig för ännu en dykning in i grottsystemet på torsdagen.
Bildtext Thailändska räddningsdykare förberedde sig för ännu en dykning in i grottsystemet på torsdagen. Den nu avlidne dykaren finns veterligen inte på bilden.
Bild: AFP / Lehtikuva

En av räddningsdykarna som deltagit i att hjälpa fotbollslaget som sitter fast i en grotta i norra Thailand har omkommit. Enligt uppgifter från den thailändska marinens specialstyrka dog han efter att han hittats medvetslös i grottan.

BBC rapporterar att den 38-årige räddningsdykarens uppdrag var att föra in syrgastuber i grottan. Han ska ha dött av syrebrist då han var på väg tillbaka ut ur grottsystemet.

– Hans jobb var att föra in syre. Han hade inte tillräckligt med syre för sig själv för att klara av hela vägen tillbaka, sade guvernören Passakorn Boonyaluck.

Olyckan visar hur stora utmaningar räddningsoperationen i grottan för med sig.

Den kommer att utredas närmare av thailändska myndigheter och räddningsledningen.

Thailändska militärer bär in förnödenheter i grottan.
Bildtext Thailändska militärer bär in förnödenheter i grottan.
Bild: EPA-EFE/THAI NAVY SEAL HANDOUT

Dykaren hade tidigare lämnat Thai Navy Seals, den thailändska marinens specialstyrka, men hade återvänt frivilligt till gruppen för att hjälpa pojkarna som sitter fast i grottan.

Senare på fredagen kommer det att ordnas en kunglig ceremoni till minnet av den avlidne dykaren på specialstyrkans bas på ön Satahip, öster om Bangkok.

De tolv fotbollspojkarna, i åldrarna 11 till 16 år, försvann den 23 juni då de var på en utflykt tillsammans med sin 25-årige fotbollstränare i kalkstensgrottorna Tham Luang i norra Thailand.

Det är fortfarande oklart när eller hur pojkarna ska evakueras ur grottan.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Diskussion om artikeln