Vägen till att bli Unescos världsarv är lång i Kristinestad
Trähusstaden Kristinestad gör ett nytt försök att komma in på Unescos världsarvlista. Vägen är lång och ett första skede är att komma in på den nationella listan över lämpliga objekt.
Stadsstyrelsen i Kristinestad behandlade samma ärende förra gången i december 2010, nu ses den nationella listan över på nytt och stadsstyrelsen gör ett nytt försök att komma med på listan.
Unika värden skyddas genom Unescos världsarvskonvention
Kraven är högt ställda på de objekt som kan komma i åtanke för att bli ett Unesco världsarv. Den nationella nomineringen går via Museiverket och ett objekt bör finnas minst 1,5 år på den nationella listan innan det ens kan nomineras som ett världarvsobjekt för Unesco.
Trähusstaden Kristinestad har än så länge inte kommit in på den nationella listan. Den uppdaterade listan kompletteras med högst fyra kultur-eller naturarvsobjekt och den gäller i tio år framöver.
- Det här är ett väldigt långsiktigt arbete, Borgå har väl försökt sedan 1990-talet att komma med på den nationella listan, säger stadsstyrelsens ordförandei Kristinestad, Åsa Blomstedt (SFP)
Stadsobjekt är överrepresenterade på Unescos lista
Det finns redan många stadsobjekt på Unescos lista och det gör det naturligtvis svårare att få in nya samtidigt som det finns en viss överrepresentaion för euroepiska objekt.
Kristinestad har från och med 2015 bytt strategi och försöker tillsammans med Borgå att målet. Tanken är att de två städerna tillsammans med gamla Raumo som är ett världsarvsobjekt kunde bilda en helhet.