Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Före detta hälsostationen i Borgå utsatt för vandalism - står tom i väntan på beslut om framtiden

Från 2018
Söndrat fönster
Bildtext Fönster har krossats i byggnaden på Lundagatan.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Fem till sex fönster har slagits sönder i den före detta vårdcentralen som ligger på Lundagatan 13. De flesta fönster har nu blivit reparerade.

- Här i centrumområdet måste vi få fixat fönstren med snabb tidtabell och vi har entrepenörer som är redo att fixa det när vi ringer till dem, säger Tony Lökfors som är projektchef vid lokalitetsledningen i Borgå.

Lokalen som har blivit utsatt för vandalismen var från början ett sjukhus. Senare har flera olika av stadens inrättningar haft sin verksamhet i huset.

Tony Lökfors, projektchef i  lokalitetsledningen i Borgå Stad
Bildtext Tony Lökfors är projektchef vid lokalitetsledningen i Borgå.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Senast är det hälsovården som har haft en mottagning där. För tillfället står fastigheten tom.

Enligt Tony Lökfors uppgår kostnaderna för reparationen av fönstren till över tusen euro. Han säger att fastigheter som står tomma länge ofta i något skede utsätts för ofog.

- Fönster har också tidigare slagits sönder här.

Någon har också tagit sig in i fastigheten.

- Vi ska förbättra övervakningen vid huset och vidta olika åtgärder för att kunna stoppa att sådant här händer i fortsättningen, men dem vill jag inte gå in noggrannare på nu, säger Lökfors.

Kan bli äldreboende i framtiden

Det är ännu oklart vad som ska hända med den före detta vårdcentralen. Enligt Lökfors har ett företag en planeringsreservation för tomten där fastigheten ligger.

Borgå stad kommer att göra granskningar av fastigheten för att ta reda på dess skick. Staden vill veta vilka delar av fastigheten som måste rivas och vilka delar som möjligen kan saneras.

Diskussionen om rivningen förs tillsammans med museipersonalen eftersom det kan finnas värdefulla delar som inte får rivas.

- Efter utredningarna ger företaget ett förslag åt Borgå stad och efter det kan staden välja om den går vidare med planen. I första hand är det fråga om äldreboende och serviceboende, säger Lökfors

Diskussion om artikeln