Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dolda agenter och bilar med tårgaskanoner och bombskydd – Putin och Trump hämtar med sig ett säkerhetsspektakel till Helsingfors

Från 2018
Uppdaterad 16.07.2018 07:35.
Över 1 100 agenter har nått sitt personliga lönetak när presidenten åker land och rike runt
Bild: EPA/SHAWN THEW

Förutom sina färdigheter i diplomati, visar USA och Ryssland upp ett säkerhetsmaskineri med fordon som torde duga åt självaste James Bond under toppmötet i Helsingfors. På papper är det Finland som svarar för presidenternas säkerhet, men i praktiken kan man räkna med att Trumps och Putins säkerhetspersonal kommer att göra allt som krävs för att hålla dem trygga. Huruvida det sker i enlighet med finländsk lag, är det ingen som vet.

Alla länder skyddar sina ledare i samband med utlandsresor, men när det kommer till tryggheten hos USA:s och Rysslands presidenter, är säkerhetsarrangemangen i en klass för sig.

En expert med erfarenhet av konfidentiella internationella säkerhetsuppdrag beskriver utgångspunkten:

– Vi talar om statsöverhuvud som är, eller åtminstone upplever sig vara, världens ledare. Det ryska och amerikanska säkerhetsmaskineriet anser sig skydda världens viktigaste person, och agerar därefter, säger personen, som på grund av sitt jobb önskar vara anonym.

Det ryska och amerikanska säkerhetsmaskineriet anser sig skydda världens viktigaste person, och agerar därefter

Säkerhetsarrangemangen har redan inletts. Enligt Ilta-Sanomat befinner sig den amerikanska hemliga polisen Secret Service i Finland, och vi kan anta att så också är fallet också med den ryska motsvarigheten, Federala skyddstjänsten FSO.

Säkerhetstjänsterna förhandsgranskar bland annat säkerheten kring kortegevägarna och evakueringsrutter till sjukhus.

Trumps bil byggd för att utstå minor och kemgasattacker

Innan presidenterna anländer levererar de besökande länderna största delen av sin säkerhetsutrustning till värdlandet, ofta flera dygn på förhand.

När det sedan är dags att flyga in själva presidenten, kommer den amerikanska versionen alltid i en Air Force One: oberoende av planmodell är det namnet på det flygplan som USA:s president sitter ombord på.

I dagsläget handlar det om ett Boeing 747 VC-25-plan – ett lyxigt presidenthögkvarter med alla bekvämligheter som ska kunna tankas i luften och motstå den elektromagnetiska puls som bildas i samband med en kärnvapenexplosion.

En bild på flygplanet för USA:s president.
Bildtext Donald Trump anlände med Air Force One till toppmötet i Singapore i juni.

Efter landning är det sedan så småningom dags att styra kosan mot Sauli Niinistö och presidentens slott. Donald Trumps bilkaravan består oftast av 20 till 40 fordon, med bland annat säkerhetsbil för att upptäcka kemiska och biologiska hot, skyddsbil med kulspruta, pressbil och ambulans.

Uppställningen ändras ofta av säkerhetsskäl. Presidenten själv kan befinna sig var som helst i konvojen, eller till exempel i en helikopter.

I karavanen ingår Donald Trumps officiella bil, en Cadillac One-limousin också känd som The Beast, alltså Besten. Besten är en pansarlimousin på åtta ton, utrustad med tårgaskanon, automatvapen, mörkerseende och ett lager blod från presidentens blodgrupp. Med andra ord: en bil som skulle duga åt självaste James Bond.

En bild på USA:s presidents bil the Beast
Bildtext President Trump åkte i Cadillac One-limousinen the Beast under sitt statsbesök i Polen i juli 2017.

Insidan på the Beast är förseglad mot bio- och kemgasattacker, underredet skyddat mot minor och bomber, och däcken kan rulla på trots punktering. Enligt amerikanska medier är bilen dessutom försedd med tjock pansarplåt och ett eget syrgassystem.

Putins chaufför ska kunna köra och skjuta samtidigt

Rysslands president Vladimir Putin kommer i sin tur antagligen att landa på finländsk mark i en presidentversion av passagerarplanet Ilyushin-96, med lyxig inredning och ett lasersystem för att bekämpa missilattacker.

En bild på Rysslands presidents flygplan.
Bildtext Passagerarplanet Ilyushin-96 som tog Rysslands president Vladimir Putin på statsbesök till Ungern våren 2015.

Putin sägs föredra att resa med helikopter framom en personbil för att ta sig från plats A till B när han väl är framme. Han lär bara använda rysktillverkade Mi-8-helikoptrar, som bland annat är utrustade med länstolar, tv och kök.

Men när han går med på att kliva in i en bil, är det presidentens officiella fordon, en rysktillverkad Aurus Senat-limousin som gäller – naturligtvis utrustad med livräddande funktioner och förmåga att anfalla förövare.

Putin sägs föredra att resa med helikopter framom en personbil

Det finns inte lika mycket offentlig information om Putins officiella bil som det finns om The Beast. Efter att en före detta chef på ett lyxhotell som i Jerusalem fick sätta sig i den ryska presidentens bil, beskrev han limousinen emellertid som ett skottsäkert fordon med 5 centimeter tjocka fönster, däck som var omöjliga att punktera och en överväldigande mängd underrättelseteknologi.

Den officiella bilen körs av ryska presidentens chaufförer, som förutsätts bland annat kunna manövrera en bil medan han skjuter och köra genom explosioner.

Inga extra befogenheter för utländska styrkor i Finland

Trots presidenternas massiva säkerhetsorganisationer är det ändå värdlandet som i första hand står för besökarnas säkerhet – i Finland alltså den finska polisen.

Alla utländska organisationer bör agera under polisens uppsyn, heter det. Den anonyma säkerhetsexperten påminner att man måste komma ihåg att utländska styrkor inte har speciella befogenheter i Finland.

Man måste komma ihåg att utländska styrkor inte har speciella befogenheter i Finland

– I princip betyder det här att de ryska och amerikanska säkerhetstjänsterna borde be den finska polisen att göra ett gripande, om det skulle behövas. I praktiken är det ändå omöjligt att veta vad som sker i det verkliga livet, säger experten.

Alla vapen som USA och Ryssland hämtar med sig ska i princip registreras hos finska polisen. Samtidigt finns ingen vetskap om vad som levereras per kurirförsändelser och med diplomater, eftersom internationella avtal föreskriver att diplomaters resgods lämnas i fred, påpekar säkerhetsexperten.

Kan Finland påverka ryska och amerikanska agenters beteende?

Under Dagen D kommer finländsk, rysk och amerikansk säkerhetspersonal nästan bokstavligen att gå hand i hand. Men kan den finländska polisen diktera hur rysk och amerikansk säkerhetspersonal ska agera? Den frågan kan inte den anonyma säkerhetsexperten svara på.

– Deras uppgift är att skydda sitt statsöverhuvud, och de kommer att göra det med alla medel. Vad det kommer att innebära konkret, är det ingen som vet, säger hen.

När det kommer till logi, har säkerhetstjänsterna med stor sannolikhet kollat upp de anställdas bakgrund på hotellen där Trump och Putin övernattar. Antagligen har de också skannat alla elektroniska apparater för dolda bomber och lagt skottsäker plast på fönstren.

Bild på män från amerikanska säkerhetsorganisationen Secret Service.
Bildtext Medlemmar av den amerikanska hemliga polisen Secret Service utanför Vita Huset.

Ofta hämtar presidenterna med sig ett team av kockar och servitörer som lagar maten i ett skilt kök, men presidenterna kan också äta mat som tillreds av värdlandets personal. Den måltiden kan granskas genom provtagning i ett mobilt laboratorium.

– Men det är inte alltid så att man skulle misstänka att maten är förgiftad – den kan också testas för allergier, säger säkerhetsexperten.

Skottsäkra bilar, flygplan med laservapen, agenter som smyger omkring.. Låter maffigt värre, men enligt säkerhetsexperten är åtgärderna är inte bara en show.

Ingenting görs i onödan, utan alla åtgärder baserar sig på noggranna bedömningar

– Visst vill en världsledare visa upp sig, men arrangemangen har nog tagit form över tid. Ingenting görs i onödan, utan alla åtgärder baserar sig på noggranna bedömningar.

– Vanliga människor ser främst livvakter med solglasögon, öronmussla och kostym. Men det bästa personskyddet är det som inte syns; planeringen och det som sker i det dolda, säger hen.

En gruppbild på Vladminir Putin och fyra högt uppsatta säkerhetsledare.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med en rad ryska högt uppsatta säkerhetsledare, bland annat FSO-ledaren Yevgeny Murov längst till höger.

Secret Service är organiserad, FSO har temperament

Hur många Secret Service-anställda och ryska agenter kan vi då räkna med att ska smyga på Helsingfors gator?

Ingen vet. Men då president Barack Obama besökte Stockholm i september 2013, hade han allt som allt med sig ett följe på 600 personer, däribland 250 beväpnade säkerhetsmän och krypskyttar samt kockar och läkare. Något liknande kan vi kanske också vänta oss här på hemmaplan.

Enligt säkerhetsexperten har amerikanska och ryska säkerhetstjänsterna helt egna karaktärer.

Amerikanerna är väldigt organiserade, medan ryssarna är mindre förutsägbara

– På ett generellt plan kan sägas att amerikanerna är väldigt organiserade, medan ryssarna är mindre förutsägbara och mer spretiga, deras temperament syns.

Gemensamt för båda säkerhetstjänsterna är ändå att de båda är extremt proffsiga, menar hen.

– Ett land må ha ett lynnigt statsöverhuvud, men också om presidenten delvis kan påverka säkerhetsarrangemangen, är det säkerhetsexperterna som planerar hur han skyddas.

Diskussion om artikeln