Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Årets bästa optiker finns i Lovisa

Från 2018
Kvinna provar glasögon framför spegel.
Bildtext Ann-Caroline Sinisalo är årets optiker.
Bild: Yle/Heini Rautoma

Hon har världens trevligaste kunder, hon fascineras av torra ögon, och hon utsågs nyligen till årets optiker. Hon är Ann-Caroline Sinisalo från Lovisa.

Sinisalos optikeraffär ligger i centrum av Lovisa. Hon har drivit egen butik i snart 9 år.

- Det är nog mina kunder som gör mig till en bra optiker. Jag har världens trevligaste kunder, säger Sinisalo.

Hon berättar också att hon studerar mycket och är intresserad av alla tilläggsskolningar som finns.

- För mig räcker inte svaret "det går inte". Jag utreder alltid ännu lite vidare. Det är kanske kundservicen och tvåspråkigheten som gjort att jag fått utmärkelsen. Jag försöker se människan som en helhet, säger Sinisalo.

Det var i maj, på Nordic Optical Awards-tävlingen i Stockholm som Sinisalo valdes till årets optiker. Vinnaren utsågs av en jury, men kandidaterna nominerades av leverantörer, samarbetspartners och kunder.

Torra ögon

Det finns en aspekt av optiken som Sinisalo speciellt specialiserat sig på, nämligen torra ögon.

- Det blev så av rent intresse. Jag har gått på skolningar och så har det tagit fart. Det är egentligen under de senaste 1-2 åren som man börjat inse vad datorjobb, telefoner, luftkonditionering och mediciner gör åt barn och vuxna.

Sinisalo berättar att hon investerat i en maskin som hjälper henne utreda vad kundens ögontorrhet kan bero på, men det finns också annan ny teknik inom området.

Man borde ta blinkningspauser

Ann-Caroline Sinisalo

- Det har kommit en maskin som man kan använda för att värma upp ögonlocken och de meibomska körtlarna.

De meibomska körtlarna sitter i ögonlockskanterna och producerar ett fett som hjälper tårfilmen att fungera.

Men är det här ett nytt problem?

- År 1993 kom det en lag gällande datorglasögon. Då var det inte många som hade datorer, i dag skriver vi studentprov på dem. Tidigare hade man inte heller luftkonditioneringsmaskiner i hus eller bilar. Medicinerna tror jag också har ökat, och sedan är det ju vårt klimat. Som vi alla har märkt kan det vara + 26 grader en dag och
+ 13 grader den nästa. Tobaken ... Ja, det finns massor av saker som har ändrat, säger Sinisalo.

Tips mot torrhet

Sinisalo förklarar att om man går på gatan så blinkar man tjugo gånger i minuten, medan man då man läser en bok, stickar eller knapprar på telefonen bara blinkar fem gånger i minuten.

- Så jo, stickande och böcker har alltid funnits, eller åtminstone en lång tid. Men att läsa en bok kan inte jämföras med tiden vi tillbringar framför skärmar i dag.

En kvinna sitter på en bänk framför en vägg med många glasögon.
Bild: Yle/Heini Rautoma

Att lida av torra ögon är alltså ett ganska vanligt problem, men det finns vissa saker du själv kan göra för att underlätta situationen.

- Det är inte några svåra saker, bara saker man inte kommer att tänka på. En basregel är att man ska dricka tillräckligt med vatten. En annan grej är att man borde ta blinkningspauser för i och med att man stirrar på datorer eller telefoner så blinkar man inte och då får meibomskörtlarna inte rörelse i sig, förklarar Sinisalo.

Sinisalo säger också att man på grund av föroreningar i luften borde hålla på med grundläggande ögonhygien: Putsa ögonfransranden morgon och kväll så körtlarna inte täpps till av smuts.

- Det skulle också vara bra att ta pauser i jobbandet vid datorn och göra något annat en liten stund istället.

Trendiga ramar

De flesta som besöker optikern gör det antagligen ändå för att de behöver nya glasögon. Men är det lätt att hitta snygga sådana?

- Ja, för i dagens läge finns det ett så stort utbud av bågar. Tidigare kunde det vara svårt at hitta snygga titanbågar om man hade nickelallergi, men i dag finns det ett så stort urval, olika märken och former. Det går dessutom oftast att tunna ut linserna så de inte ser ut som flaskbottnar liksom tidigare.

Trenderna i glasögonvärlden varierar.

- För tillfället finns runda bågar och bågar med dubbel näsbrygga i de flesta kollektionerna.

Glasögon på bord
Bildtext Runda glasögon är bra.
Bild: Mostphotos

Sinisalo gillar trenden. Optiskt tänkt är faktiskt en rund båge det bästa alternativet, för då finns det alltid en bra yta att se igenom.

- Man ser så ofta glasögon som sitter fel, uppe i luften så att användaren inte kan titta ner utan att titta under kanten. Tidigare fanns det en trend med låga, raka bågar. Det blev problem eftersom linsens yta var så liten.

Det är inte precis gratis att köpa nya glasögon. Enligt Sinisalo byter de flesta glasögon då styrkan i ögonen ändras.

Vissa byter glasögon en gång i året, andra med två till fem års mellanrum. Vissa klarar sig tio år med samma glasögon.

- Vissa personer har en viss stil och vill alltid ha exakt samma bågar fast de byter glasögon, säger Sinisalo.

Vändpunkt

Tidigare var Sinisalos butik lite större, och en del av den var en gåvoartikelaffär.

- I början var det jättetrevligt att ha en kombinationsbutik. Men så var jag sjuk i fyra år och gick igenom fyra operationer. Då insåg jag att material är ingenting, hälsan är det viktigaste. Jag vill hjälpa andra som har problem och försöka se människan som en helhet, berättar Sinisalo.

Jag är tacksam för kunderna och för min familj som gjort det här möjligt för mig

Ann-Caroline Sinisalo

Sinisalo säger att hon gärna skulle plocka in fler delområden eftersom hon tror att människan är vad den äter.

- Jag tror att maten påverkar tårvätskans kvalitet och mycket annat, såsom ögonbottnarna. Undersökningar visar att det är bra att äta omega7-fetter eftersom de hämtar olja till tårvätskan. Tårvätska i sin tur smörjer ögat, säger Sinisalo.

Kvinna provar glasögon framför spegel.
Bild: Yle/Heini Rautoma

Månne det blir en kombinerad optikermottagning och restaurang i framtiden?

- Jag tror jag ska hålla mig lugn en tid. Optikerbranschen springer ganska snabbt för tillfället, det är många investeringar och nya grejer. Det gäller att hålla i och köra hårt.

Ingen semester

Att vara egenföretagare betyder mycket arbete.

- Jag brukar inte ha semester på sommaren, men jag försöker ta ledigt över jul och nyår. Så länge det är roligt så går det. Hela min familj hjälper och stöder. Jag är tacksam för kunderna och för min familj som gjort det här möjligt för mig, säger Sinisalo.

Lovisa är en liten stad men har ändå fyra optikeraffärer. Sinisalo tycker det bara är bra.

- Det är bra att alla kan välja en passlig optiker och passliga produkter åt sig. I bland kan det vara trevligt att känna den man går till, andra gånger är det lättare för kunden att gå till någon man inte är bekant med sedan förut, menar Sinisalo.

Här finns möjligheter om man bara ser dom

Ann-Caroline Sinisalo

Sinisalo har bott både på Åland och i Esbo, men Lovisa har en speciell plats i hennes hjärta.

- Varje gång jag kör tillbaka till Lovisa så tänker jag att "oj vad här är skönt." Det är lugnt, snyggt och prydligt. Här finns möjligheter om man bara ser dom. Som företagare är det lite begränsande då kundunderlaget är litet, men som stad är Lovisa fin, tycker Sinisalo.

Trots att Sinisalo hela tiden vill utveckla sitt kunnande, så har hon ändå inte tänkt utvidga sin verksamhet storleksmässigt.

- Jag har fötterna på jorden. Jag trivs med en mindre skala. Jag har hellre mindre kunder och sköter dem bra än drar igenom en hel skara utan att kunna sköta om dem som de förtjänar, säger Sinisalo.

Diskussion om artikeln