Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Får jag låna din bil eller din borrmaskin? Delningsekonomin växer i Sverige och de nya apparna erbjuder hjälp i vardagen

Från 2018
Linda Söderlund

Under mitt år i Sverige har jag testat flera tjänster där man kan hyra saker direkt av en privatperson eller köpa mindre tjänster såsom barnpassning. Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund skriver om erfareheterna av delningsekonomi och har en teori om varför endel svenskar är skeptiska till det här nya sättet att dela med sig av grejer.

Ordet delningsekonomi kom med på nyordslistan 2015, och delningsekonomi handlar om att privatpersoner hyr grejer av varandra eller erbjuder småtjänster såsom barnpassning eller trädgårdsarbete.

Det känns bra att hyra saker jag bara behöver ibland, istället för att köpa egna grejer som jag ska underhålla och hålla reda på

Oftast hyr och köper man tjänsterna via webben eller enkla mobilappar. De kändaste delningstjänsterna är boendesajten Airbnb och taxitjänsten Uber, men det finns också en hel uppsjö av mindre tjänster.

De mindre tjänsterna fungerar ofta lokalt och poängen är just att hjälpen ska vara lättåtkomlig och finnas i grannskapet. I Stockholm är det lätt att hitta en borrmaskin att hyra i den egna stadsdelen, men jag gissar att tjänsterna inte fungerar lika bra på landsbygden.

Privatpersoner hyr ut tält, bilar och byggställningar

Min familj har haft störst nytta av bildelningstjänsten Snappcar. Via den hyr vi bil direkt av en privatperson och försäkringen ingår automatiskt i priset. Vi har oftast valt äldre och billigare bilar och har då betalat mindre än hälften av vad det hade kostat om vi hade hyrt av traditionella biluthyrningsföretag.

Kritiken mot delningsekonomin handlar mycket om att anställningstryggheten monteras ner och att lönerna dumpas

En annan tjänst som har hjälpt oss i vardagen är Yepstr, där lokala ungdomar erbjuder hjälp med till exempel trädgårdsarbete, läxhjälp och barnpassning. Via Yepstr har vi fått duktiga barnvakter, och innan själva uppdraget har vi träffat och intervjuat ungdomarna.

Genom tjänsten Hygglo hyr privatpersoner ut borrmaskiner, tält, släpvagnar, takboxar, byggställningar, systemkameror - snart sagt alla slags prylar som är bra att ha ibland, men som för det mesta står oanvända. Via Hygglo har vi hyrt lådcykel, som annars inte finns att hyra någonstans i Stockholm.

Kritik mot dåliga arbetsvillkor och dumpade löner

Förra året fanns det närmare 100 företag i Sverige som erbjöd olika slags delningstjänster. Delningsekonomin förutspås växa och sprida sig till nya områden och affärsidéen är att företagen får en provision på varje grej som hyrs ut eller tjänst som köps.

En undersökning visar att var tionde svensk har använt sig av tjänsterna. De som inte har använt tjänsterna har antingen inte behövt dem eller så har de varit osäkra på vilka rättigheter de har om något skulle gå fel.

Jag tror att många svenskar tänker som jag, att det blir jobbigt om grejerna går sönder eller om personerna som hyr verkar opålitliga

De som företräder delningstjänsterna efterlyser bättre regelverk och det finns till exempel ett förslag om att de privatpersoner som hyr ut sina grejer ska kunna tjäna upp till 5000 euro skattefritt per år.

Kritiken mot delningsekonomin handlar mycket om att anställningstryggheten monteras ner och att lönerna dumpas, och kritiken visar att delningsekonomin används på väldigt olika sätt.

För endel är delningsekonomin ett lätt sätt att tjäna lite extra pengar - hyra ut bilen över veckoslutet - medan andra försöker leva på att sälja sina tjänster. Det säger sig självt att det inte går att få någonting som liknar en dräglig månadslön om man passar barn några timmar här och där i olika familjer.

“Det blir jobbigt om grejerna går sönder”

Själv tycker jag att det känns bra att hyra saker jag bara behöver ibland, istället för att köpa egna grejer som jag ska underhålla och hålla reda på. Det är miljövänligt och hållbart.

Däremot har jag inte försökt hyra ut någonting, trots att jag inser att det är det enda rätta om delningsekonomin ska fungera bra. Jag tror att många svenskar tänker som jag, att det blir jobbigt om grejerna går sönder eller om personerna som hyr verkar opålitliga.

Å andra sidan kommer man också långt med att det finns de som vill tjäna en slant genom att hyra ut och vi som vill underlätta vår vardag genom att hyra. Det blir en vinn-vinn-situation för alla.

Det här med dåliga arbetsvillkor inom delningsekonomin skaver ändå i mitt samvete. Men där tycker jag att politikerna och facken måste följa med sin tid och ta sitt ansvar för att skapa sådana regler att arbetslivet blir rättvist för alla.

I grunden är hållbarhetsperspektivet i delningsekonomin någonting bra och trenden med delningsekonomi kommer att fortsätta växa.

Diskussion om artikeln