Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu behöver du mera sparpengar för att köpa ditt drömhus

Från 2018
Uppdaterad 10.07.2018 16:50.
Ett rosa plastslott byggt av legoklossar eller liknande.
Bildtext Drömmer du om ett rosa slott? Då gäller det att börja spara!
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Från och med juli måste du ha ett eget sparkapital på minst 15 procent av värdet på den bostad du vill köpa. Kostar bostaden 200 000 euro måste du först spara ihop 30 000 euro för att få låna resten av banken. I bakgrunden finns Finansinspektionens krav på bankerna. I Västnyland, där bostadshandeln från tidigare går trögt, kan bankernas nya direktiv förvärra läget ytterligare.

Trots ekonomiskt goda tider stampar försäljningen av bostäder på stället i Västnyland. För tillfället finns det långt över 500 bostäder till salu enbart i Raseborg och det här är cirka hundra fler än normalt. Det här bekymrar fastighetsmäklarna.

Utbudet är större än efterfrågan och utflyttningen är större än inflyttningen.

Sommarstiltje på bostadsmarknaden

- Situationen på marknaden är konstig. Visst säljer vi, men egnahemshusen har av någon orsak inte gått åt lika bra. Utflyttningen har minst sagt känts lite obehaglig, säger Mosse Lindholm, försäljningschef på Aktias bostadsförmedling i Ekenäs.

en man inne i en fastighetsförmedling med broschyrer över bostadsobjekt som är till salu i bakgrunden.
Bildtext Mosse Lindholm har lång erfarenhet av att förmedla bostäder. Trots att handeln är lugn finns det intresse och många vill ha privata visningar.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

- Det är lugnt på bostadsmarknaden, lugnare än tidigare somrar, säger Jeanette Kiuru. Hon är fastighetsmäklare på SB Hem-Raseborg.

- Sommartider är allmänt lugnare tider, säger Lillemor Granlund, fastighetsmäklare på OPKK i Ekenäs.

Statistiken visar sina tydliga siffror; samtliga kommuner i Västnyland hade 2017 större utflyttning än inflyttning.

Lillemor Granlund säger att hennes roll inte enbart är att sälja ett hus, hon säljer hela orten. Det gäller att tänka positivt trots att många flyttar efter jobb utanför Raseborg.

Gäller att prissätta rätt, säljarna begär ofta för mycket

Medan bostadspriserna fortsätter att stiga i huvudstadsregionen har priserna i Raseborg gått ner en aning.

- Nog får vi allt sålt, men då ska priset vara ganska rätt från början, säger Mosse Lindholm.

- Det är så i Finland att du begär så mycket du täcks och sedan får du nöja dig med vad du får, fortsätter Lindholm.

Mosse Lindholm berättar att priserna har gått ner med cirka tio procent under de senaste åren.

- Man vill förstås få lika mycket betalt som grannen fick och det gör att försäljningstiderna är långa, säger Lindholm.

Roland Himmelroos på SKV i Ekenäs har jobbat med fastighetsförmedling i drygt ett år. Han säger att han har ett bra jobbår bakom sig, men poängterar att priset är avgörande för hur snabbt en bostad säljs.

En man står ute, framför ett skyltfönster med bilder på hus och bostäder som är till salu.
Bildtext Roland Himmelroos är ny, men ivrig försäljare.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

- Jag brukar säga att det finns tre olika prisklasser. Det finns ett pris som är högt där säljaren hoppas hitta en köpare som är villig att betala. Visst blir bostaden i något skede såld, men det kan ta tid, säger Roland Himmelroos.

- Sedan finns det ett realistiskt pris som läggs enligt statistik och uppföljning och så finns det ett så kallat snabbpris. Det är ett försäljningspris som ligger under marknadsvärdet. Då blir det här objektet genast mer attraktivt, förklarar Himmelroos.

Han förtydligar också att snabbpris inte är detsamma som att man säljer billigt.

en påse full med röda, icke uppblåsta ballonger. Står skv på dem.
Bildtext Ballongerna får symbolisera bostadsbubblan som håller på att spricka eller åtminstone luften som sakta pyser ut.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Problemet på bostadsmarknaden är att säljaren vill få tillbaka samma summa hen själv lagt ut för sin bostad, men det kan i dagens läge vara svårt.

Du får inget bostadslån utan en fet spargris

Det som eventuellt kommer att göra det ännu svårare att sälja sin bostad är att alla hugade bostadsköpare måste ha mera eget kapital. Det gäller spara ihop ett ganska stort boägg innan man går till banken för att begära lån.

Från och med början av juli har kraven för bostadslån skärpts. Köper du en bostad som kostar 100 000 euro får du låna högst 85 000 euro. Tidigare kunde man få upp till 90 procent av bostadspriset i lån, men nu har andelen sänkts en aning.

Har du tilläggssäkerheter, till exempel föräldrar som ställer upp, kan du också i fortsättningen få låna mer än 85 procent. Bankerna erbjuder också en möjlighet att köpa en säkerhet.

En hand lägger ett mynt i en spargris.
Bildtext Egen härd, guld värd. Det gäller igen att spara mera för att kunna köpa bostad.

- Nu ska vi ändå komma ihåg att bankerna i dag gör en ganska strikt bedömning av betalningsförmågan. Det är väldigt viktigt att kunden kan betala tillbaka sitt bostadslån fast räntorna stiger eller inkomsterna minskar, säger Camilla Karlberg, regionchef för Aktias banker från Hangö till Esbo.

Sari Berndtsson, försäljningschef för OPKK i Hangö säger att hon har haft flera kunder som har känt till bankernas nya lånedirektiv.

- Kunderna har sagt att de måste göra affär före juli, annars har de inte möjlighet att köpa bostad, säger Sari Berndtsson.

Vill du köpa ett så kallat renoveringsobjekt gäller det att ha ännu mera egna pengar sparade. Bankernas nya lånedirektiv gäller också för grundrenoveringslån. Renoveringslånen kan dessutom inte bakas ihop med bostadslånet.

Dragigt hus i Åbo.
Bildtext Byggare-Bob köper kanske så kallade renoveringsobjekt, men de flesta husköpare i dag vill slippa all tänkbar renovering
Bild: Yle/Linus Hoffman

Bankdirektör Camilla Karlberg rekommenderar därför att man håller sin bostad i gott skick.

Lillemor Granlund på OPKK i Ekenäs har märkt bostadsköpare numera vill flytta in direkt utan att först vara tvungna att renovera huset eller lägenheten. Efterfrågan på villor som kräver grundrenoveringar har minskat.

Ingen vill ha farmors gamla stuga

Så ännu kort om sommarstugor. Vem minns inte tiderna när primitiva stugor och riktiga ruckel såldes till skyhöga priser i Västnyland och framför allt i sommarstugestaden Raseborg?

De reser hellre till Thailand än på arbetsläger till Snappertuna

- Stugägarna har inte varit på hugget trots många nya objekt, säger fastighetsmäklare Jeanette Kiuru på SB Hem.

- Sommarstugor säljer inte, säger Lillemor Granlund på OPKK.

- Det ska vara bilväg ända fram, det ska vara egen strand med kvällssol och stugan ska vara utrustad med alla bekvämligheter, säger försäljningsrepresentant Roland Himmelroos på SKV.

- Utedass och brunn lockar få köpare. Jo, det säljs sådana stugor också, men visst har det ändrat, tillägger Himmelroos.

- Ingen vill till holmar, säger Mosse Lindholm på Aktia fastighetsförmedling i Ekenäs och berättar att den yngre generationen inte vill ta över sina föräldrars stugor.

- De reser hellre till Thailand än på arbetsläger till Snappertuna, säger Lindholm, som ändå hoppas att trenden där de unga väljer bort stugliv ska vända.

En man som håller i ett skelett.
Bildtext Nej, det är ingen långvarig hussäljare som Mosse Lindholm håller i handen, men just nu får man räkna med att det kan ta tid innan alla lediga bostäder hittar nya ägare.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Diskussion om artikeln