Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Allt fler köper alkoholfritt – dagens kroggäster vill ha annat än läsk och vatten

Från 2018
En alkoholfri, rosa drink hälls i ett glas.
Bild: Yle/Mika Puska

Försäljningen av alkoholfria produkter ökar i Finland.

Bryggeriförbundets medlemsföretag har under de senaste tio åren fördubblat försäljningen av alkoholfri öl till drygt två miljoner liter per år. I både S-gruppens och Keskos affärer har försäljningen av alkoholfri öl stigit i år med knappt 40 procent jämfört med i fjol.

Öl.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Alko har för tillfället cirka 120 produkter i sitt sortiment som är alkoholfria, berättar kundservicechef Anette Roos på Alko i Skanssi i Åbo.

– Det har blivit allt populärare och försäljningen har ökat under de senaste åren. Vi har också ett bredare sortiment, så jag ser en tydlig trend här, säger Roos.

"Det är en hälsotrend"

Enligt Roos är det de alkoholfria mousserande vinen som intresserar kunderna, men alkoholfri öl är också allt populärare.

– Jag tror att det är en hälsotrend. Folk är mer intresserade av sin hälsa och väljer då en hälsosammare dryck.

Profilbild på Anette Roos.
Bildtext Anette Roos.
Bild: Yle/Dmitri Volgin

Sortimentet för alkoholfritt har ökat i Finland och producenterna är också intresserade av att erbjuda alkoholfria alternativ, säger Roos.

– Väldigt mycket har hänt, tidigare var det så att produkterna inte kanske ens smakade öl. I dag är produkterna välgjorda och tekniken utvecklas hela tiden.

Läsk och vatten duger inte längre som ett alternativ på krogarna

De kunder som besöker restauranger och krogar är också mer kräsna i dag och kräver fler alkoholfria alternativ. Att endast erbjuda läsk eller vatten duger inte längre.

– Det märks jättetydligt. Folk frågar mer efter alkoholfria drinkar, öl, cider och vin. Människor kräver att få samma service på restauranger och barer trots att de inte vill dricka alkohol. Det säger Freja Hartman, som jobbar som servitör på Tårget i Åbo.

Många föräldrar väljer alkoholfritt då de är med barnen

Enligt Hartman vill kunderna dricka exempelvis mocktails, alltså alkoholfria drinkar.

Profilbild på Freja Hartman.
Bildtext Freja Hartman.
Bild: Yle/Mika Puska

De som dricker alkoholfritt vill inte stå ut bland de övriga kroggästerna.

En typisk kundgrupp som dricker alkoholfritt är föräldrar, som väljer att dricka en öl utan alkohol om de är ute och äter med sina barn, berättar Hartman.

– Många vill dricka en alkoholfri drink, men vill att den ser ut som en cocktail. Den går att göra så, att man inte ser skillnad mellan en drink med alkohol eller utan.

Diskussion om artikeln