Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Konstens natt måste lämna Svenska gården och fyller nu akademikvarteret

Från 2018
Biskopsgatan i Åbo.
Bild: Yle/Peter Petrelius

På grund av pågående renoveringsarbeten firas ingen svensk Konstens natt på den sedvanliga adressen i Åbo. Möjligen finns ingen återvändo till Svenska gården då allting är färdigt där, men det bekymrar inte arrangörerna.

Det svenskspråkiga programmet under Konstens natt i Åbo har hittills funnits samlat på Svenska gården på Auragatan. I år måste programmet flytta till annan adress eftersom en renovering pågår i kvarteret som byggs om till bostäder.

Det bekymrar inte Kaj Wallenius som håller i trådarna för årets svenska kulturafton. Han kontaktade först några skolor och församlingen för att höra om de kunde tänka sig att erbjuda en plats för programmet den 16 augusti.

Till slut föll valet på Biskopsgatan. Han räknar upp att där finns en restaurang, Sibeliusmuseum, Åbo Akademis bibliotek, museet Ett hem och alla övriga aktörer som bildar ett svenskt vardagsrum. Programmet kan ordnas dels inne i byggnaderna, dels på en scen som ska finnas vid Hus Lindman.

– Jag har sprungit omkring som ett litet djur och talat med alla, det fanns ingen som skötte det i början av året. På våren blev många oroliga och plötsligt var det hela på mitt bord att ordna, säger Wallenius.

I år är det inte möjligt att ordna kulturaftonen på Svenska gården på grund av den pågående renoveringen. Wallenius hoppas att alla hittar till Biskopsgatan och inte skakar på gallerporten vid Gillesgården under konstens natt.

Bild på Kaj Wallenius.
Bildtext Kaj Wallenius.
Bild: Yle/Niclas Lundqvist

Han anser att det är viktigt att ha ett svenskspråkigt rum i Åbo.

– Det är en viss del av identiteten för finlandssvenskar i Åbo, vi är ganska få och samhörigheten försvinner ut i sfärerna om vi inte samlas på ett ställe, säger Wallenius.

Första men inte sista

Det är möjligt att det blir flera år med svensk kulturafton på Konstens natt i akademikvarteret bakom domkyrkan.

– Vi kan vara tvungna att göra det för huset vid Gillesgården byggs om till bostäder och det är inte alls sagt att de som flyttar in där vill ha alla möjliga människor som spelar rock under deras köksfönster. Så vi räknar med att det skulle kunna bli ett nytt ställe för evenemanget.

Flykten från Svenska gården och Gillesgården besvärar inte Wallenius, utan han ser flera fördelar med den nya omgivningen.

– Det är helt klart mera utrymme där. Visserligen måste man vid dåligt väder hitta tak över huvudet och det är mest en ekonomisk fråga. Även om det var trevligt och mysigt på Gillesgården, så var det ganska trångt på innergården och nu har vi mera rum att sprida ut oss på.