Listeriabakterier från ungersk fabrik kan ha hamnat i din frys: ”Värst är att riskgrupperna inte känner igen sig själva”
De stora butikskedjorna, S- och K-gruppen samt Lidl, har dragit tillbaka fryst majs från butikerna på grund av risk för listeria. För de flesta är det här inget att oroa sig för – men vid livsmedelssäkerhetsverket Evira påminner man om att riskgrupperna bör vara försiktiga.
Den frysta majs som nu dragits bort från butikerna går under olika produktnamn – vid K-butikerna säljs den under namnet Menu, vid Lidl heter den Freshona och i S-gruppens butiker hör den till Rainbows produkter.
Orsaken till att fryst majs nu dras tillbaka från flera butiker i Finland är att det har påträffats listeriabakterier i den ungerska fabrik där majsen har förpackats.
På grund av det här har ungerska myndigheterna stoppat försäljningen av majsen.
Det verkar som att den här stammen har bosatt sig någonstans i fabriken. Listeria är på så sätt besvärlig att den är mycket beständig
Annika Pihjalasaari, överinspektör på Evira
Enligt Annika Pihjalasaari, överinspektör på livsmedelssäkerhetsverket Evira, är det tydligt att det är samma listeriastam som har förekommit i fabrikens olika produkter. Och när en listeriastam väl har satt sig tillrätta är det svårt att bli av med den.
– Det verkar som att den här stammen har bosatt sig någonstans i fabriken. Listeria är på så sätt besvärlig att den är mycket beständig. Den klarar av låga temperaturer, den kan föröka sig till och med i kylskåpstemperatur och den tycker om att göra så kallade biofilmer – den skapar alltså en hinna på en yta som gör att den är svår att tvätta bort.
Ovanligt sjukdomsframkallande stam
Listeriabakterier finns allmänt i naturen och i en hel del obehandlade livsmedel - bland annat i rått kött, rå fisk, opastöriserad mjölk, bär och grönsaker.
Produkter som kan ätas utan att upphettas får enligt EU:s förordning om mikrobbakterier innehålla hundra listeriabakterier per gram. Majsen som nu återkallas är alltså inte olaglig, eftersom bakterierna inte överskrider gränsen, men det verkar som att just den här stammen är ovanligt virulent.
– Den här specifika listeriastammen som hittats i fabriken tycks ha en kraftig sjukdomsframkallande förmåga. Också mycket små mängder orsakar sjukdom hos de som har försvagat immunförsvar, säger Pihjalasaari.
Ouppmärksamhet kan få dödliga konsekvenser
För personer som inte hör till en riskgrupp är listeriabakterier inte särskilt farliga. Om man får i sig riktigt stora mängder kan man visserligen drabbas av magsjuka, men inget värre.
Men för riskgrupperna, det vill säga äldre människor, gravida, spädbarn och personer med nedsatt immunförsvar, kan bakterien orsaka sjukdomen listerios. Sjukdomen är sällsynt, men dödligheten i sjukdomen är hög, 20- 40 procent.
– Det som jag tycker att är det största problemet är att folk som hör till riskgruppen inte känner igen sig själva. De vet inte att de hör till riskgruppen eller om de vet det är de inte insatta i vad man ska undvika, säger Pihjalasaari.
Listerios kan leda till hjärnhinneinflammation eller blodförgiftning. För gravida är de vanligaste följderna missfall eller hjärnhinneinflammation hos det nyfödda barnet.
De som insjuknar är oftast äldre människor. Gravida är ju också en riskgrupp men de verkar ha bättre koll på att de ska vara försiktiga
Leif Lakoma, infektionsläkare vid THL
Enligt Evira insjuknar årligen cirka 20-60 personer i listerios i Finland, största delen av dem är över 70 år gamla.
Infektionsläkare Leif Lakoma vid Institutet för hälsa och välfärd säger att man har sett en liten ökning i antalet fall under de senaste åren.
– De som insjuknar är oftast äldre människor. Gravida är ju också en riskgrupp men de verkar ha bättre koll på att de ska vara försiktiga, säger han.
Kom ihåg att tvätta och hetta upp din mat
För att undvika listeria är det viktigt att man är noga med att tvätta och hetta upp livsmedel som kan bära på bakterierna.
Livsmedelssäkerhetsverket Evira rekommenderar bland annat att man tvättar färska grönsaker noggrant och att rotfrukter tvättas både före och efter skalning. Kött och fisk ska hettas upp tills det är genomstekt.
Om man tillhör någon av riskgrupperna ska man undvika opastöriserad mjölk och mjuka ostar tillverkade av pastöriserad mjölk. Färdigmat ska upphettas så att den är kokande het innan man äter av den.