Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverigedemokraterna kan bli största parti, men övriga partier ger fortfarande SD kalla handen

Från 2018
Sverigdemokraternas flaggor och banderoller under Almedalsveckan.
Bildtext Under Almedalsveckan i Visby förfogar Sverigedemokraterna över en trädgård, där de har en restaurang och en egen scen för samtal och seminarier.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Högerpopulistiska Sverigedemokraterna kan bli det största partiet efter Sveriges riksdagsval i september. De övriga partierna har meddelat att de fortsättningsvis tänker hålla Sverigedemokraterna utanför regeringen, men partisekreteraren Richard Jomshof hoppas ändå att de ska få en roll.

Under Almedalsveckan i Visby har det än en gång blivit tydligt hur svårt de andra partierna har att förhålla sig till Sverigedemokraterna (SD). Moderaternas statsministerkandidat Ulf Kristersson meddelade att han inte tänker bilda regering med SD, däremot har han inte gett tydliga besked om hur M kan samarbeta med SD i riksdagen.

- Jag tolkar de diskussion som pågår nu, då man talar om SD, men inte med SD, som någon slags strategi. Jag vet att det finns planer på att vi mycket väl skulle kunna ingå i någon slags underlag för regering efter valet, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.

Richard Jomshof
Bildtext Richard Jomshof, Sverigedemokraternas partisekreterare.
Bild: Yle

Jomshof säger att det är mycket som ännu kan hända. Det är inte nödvändigtvis åtta partier kvar i riksdagen efter valet och man måste förstås också se på valresultatet.

- Jag tror att det blir svårt att undvika Sverigedemokraterna, när man diskuterar regeringsbildning efter årets val.

- Vilka partier kan ni tänka er att bilda regering med?

- Vi har varit väldigt tydliga med att det i så fall handlar om en regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det är primärt Moderaterna som har börjat använda sig av vår retorik och då är det naturligt att söka den sortens samarbete.

“Öppnare, mer demokratiskt samtal i de andra nordiska länderna”

I valrörelsen i Sverige diskuterar man mycket vad som kommer att hända efter valet den 9 september och hur regeringen kan komma att se ut. Den traditionella blockpolitiken lever inte nödvändigtvis vidare, men det är oklart vad som kommer istället.

- Vi måste titta på våra grannländer, både i Danmark, Norge och Finland har våra systerpartier antingen varit regeringsunderlag eller stödparti till borgerliga regeringar. Det kan vara en möjlig väg i Sverige också, även om man just nu inte vill erkänna det, säger Jomshof.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var inte välkommen i Umeå.
Bildtext Sverigdemokraterna vill helst se att Jimmie Åkesson blir Sveriges nästa statsminister.
Bild: IBL/IBL Patrik C. Österberg

Jomshof tycker att det saknas det han kallar en “demokratisk mognad” i Sverige, trots att landet så ofta vill slå sig för bröstet och vara en modell för andra länder.

- Situationen i Sverige är lite speciell. Jag vill påstå att man har ett öppnare, mer demokratiskt samtal i de andra nordiska länderna. Man ser på de andra partierna med mera respekt.

Sverigedemokraterna kommer att föreslå att Jimmie Åkesson blir ny statsminister, men Jomshof medger att det inte är så realistiskt att det förverkligas.

SD har ändå inflytande, fast ingen vill samarbeta

Olika mätningar visar att Sverigedemokraterna har stort förtroende i frågorna om invandring och brott och straff. Även om de övriga partierna inte har velat samarbeta med SD, så har ändå de här frågorna blivit viktiga och de andra partierna har delvis fått rätta sig efter SD.

- Det är välkänt att det parti som har etablerat de frågorna först och har störst förtroende, också vinner på då andra talar om det, säger Annie Reuterskiöld, politisk kommentator på tidningen Svenska Dagbladet.

Annie Reuterskiöld.
Bildtext Annie Reuterskiöld, politisk kommentator och reporter på Svenska Dagbladet.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Efter valet är det riksdagens talman som utser en partiledare som han tror att har en rimlig chans att bilda regering.

- Det är ju ingen som tror att Jimmie Åkesson kan göra det, det vet Jimmie Åkesson själv också. Han skulle helt enkelt inte få med sig några andra partier om han bjöd in till regeringssamarbete.

Reuterskiöld ser det som mest sannolikt att det antingen är Socialdemokraternas Stefan Löfven eller Moderaternas Ulf Kristersson som får frågan att bilda regering.

- Även om SD låter Ulf Kristersson bilda regering, så kan de ett år senare rösta emot budgeten, så att en Alliansregering inte kan fortsätta sin ekonomiska politik. Då blir det också svårt att sitta i regering, så där har SD ett ganska stort handlingsutrymme.

Jimmie Åkesson håller sitt partiledartal på Almedalsveckan i Visby på lördag kväll. Även om de andra partierna inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna, så har partiet redan fått inflytande då det gäller till exempel invandringspolitiken, och det inflytandet kommer att stärkas efter valet.

Diskussion om artikeln