Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Se video: Björnen blir chockad av sin egen spegelbild

Från 2018
Uppdaterad 06.07.2018 20:17.
Björnen ser sig själv i spegeln och hoppar till - Spela upp på Arenan

Naturfantasten Pentti Myllys har på östgränsen placerat ut tre viltkameror och speglar. Under årens gång har han fått björnar, rävar, renar och vildsvin på film.

Under en sen natt fångade en av viltkamerorna upp konfrontationen mellan en björn och en spegel.

Björnen uppskattar inte synen av sig själv i spegeln och flyr snabbt iväg.

Rädslan härstammar från att varken björnens hörsel eller luktsinne snappar upp något i dess närhet. Sedan upptäcker björnen spegelbilden och hajar till.

När en människa ser en spegel ser hen sig själv. Men vad ser björnen? Enligt forskaren Samuli Heikkinen är det omöjligt att säga hur björnen tolkar spegelbilden.

- Jag misstänker att björnen tror sig se en annan björn. Men jag är inte säker. Jag tror inte att björnen vet att den ser sig själv, säger Heikkinen.

Starkt luktsinne och god hörsel

Enligt forskaren Samuli Heikkinen hör hörseln och luktsinnet till björnens viktigaste sinnen. Dessa har undersökts i stor utsträckning.

I en studie undersökte forskare på Helsingfors universitet vad som händer när människor passerar en björn i närområdet.

- Forskningen visade att björnen nästan alltid är medveten om att människor är på kommande trots att de är på flera hundra meters avstånd.

Ibland flyr björnen dryga sex hundra meter innan den ser människan. Sedan finns det björnar som stannar kvar och kommer närmare, berättar Heikkinen.

Ibland kan björnen fly bara för att börja följa efter människorna igen.

- När björnen inser att den inte svävar i fara går den sin väg.

Björnen upptäcker människor på långt avstånd tack vare sin hörsel och sitt luktsinne. Därför kan en spegel på en kamrat av samma art komma som en total chock.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel "Itärajan karhu näkee itsensä peilistä ja säikähtää perusteellisesti – Katso huikea video", skriven av Petri Kivimäki.

Diskussion om artikeln