Brittiska regeringen har enats om sin brexit-linje – kör med "affärsvänlig" modell
Den brittiska regeringen lyckades sent på fredagskvällen komma överens om hur den ska förhandla med EU om utträdet. Ett av målen är att få till en frihandelszon som skulle gälla industri- och jordbruksprodukter.
Det var en till synes nöjd premiärminister som berättade om överenskommelsen som regeringen fått till stånd efter ett tolv timmar långt möte.
– I detaljerade diskussioner har regeringen i dag kommit överens om en gemensam position för förhandlingarna med EU, sade Theresa May till BBC efter mötet.
Den brittiska regeringen går in för vad man kallar en ”affärsvänlig” modell. Den vill bland annat skapa en frihandelszon för industri- och jordbruksprodukter. Målet är att skapa smidiga handelsrelationer med EU också vad gäller andra varor och tjänster.
Den fria rörligheten i sin nuvarande form kommer att försvinna men den brittiska regeringen försäkrar ändå att britter och EU-medborgare kommer att kunna fortsätta resa över gränserna samt studera och jobba i de olika länderna.
Förslaget kommer att publiceras officiellt nästa vecka.
Premiärminister May betonade att inga förändringar i ett eventuellt avtal kan göras om inte det brittiska parlamentet godkänner dem.
EU ska bedöma om förslagen är ”realistiska”
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier välkomnade uppgörelsen på Twitter. Han konstaterade samtidigt att man nu kommer att bedöma om förslagen är genomförbara och realistiska.
EU har väntat otåligt på att britterna ska komma överens.
– Det här är den sista uppmaningen att sätta korten på bordet, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk förra veckan.
Planen är att Storbritannien ska lämna EU den 29 mars nästa år.
Landets regering är nu ivrig att komma vidare med förhandlingarna så att man hinner få till ett avtal innan det är dags att ta farväl. Samtidigt förbereder den sig också på ett scenario där landet lämnar EU utan ett avtal, skriver BBC.
Källor: BBC, Reuters, STT