Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan Ryssland chocka ännu en favorit eller hittar Kroatien tillbaka till storspelet?

Från 2018
Uppdaterad 07.07.2018 20:42.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ryssland försöker ladda om efter skrällen senast, kroaterna hoppas att de själva i åttondelsfinalen gjorde sin svagaste match i detta VM. Hemmaplanstraditionen i kvartsfinaler talar för värdlandet, allt annat för Kroatien i ett möte som inte saknar politiska förtecken.

Ryssland-Kroatien, kvartsfinal

Sotji, kl. 21.
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts.

Rysslands läge: ”Inte euforiska”

Ett hånat lag som många trodde skulle missa avancemang är i kvartsfinal och oavsett resultatet i kväll har Ryssland redan gjort succé. Spaniensegern var en bragd, finns hungern som behövs för ännu en skräll?

”Vi i laget är inte euforiska”, intygar tränaren Stanislav Tjertjesov och det finns all anledning att räkna med ett hårt slitande, ständigt löpande ryskt lag som med någon form av anti-fotboll försöker få Kroatiens passningsspel ur gängorna.

Rutinerade Jurij Zjirkov missar matchen på grund av skada, men Ryssland hoppas också få goda nyheter från sjukstugan då Alan Dzagjoev kan vara redo för ett inhopp. Mittfältaren förväntades bli en Rysslands viktigaste spelare men skadade sig tidigt i VM-premiären mot Saudiarabien.

Kroatiens läge: Sämsta matchen undanstökad?

Nä, Kroatien imponerade sannerligen inte i åttondelen mot Danmark och såg då aldrig ut som den kommande VM-finalist många nu vill utse laget till. Kroatien hoppas att det var den här turneringens dåliga match, att laget på nytt tar grepp om mittfältet och enklare hittar målchanser igen.

Kroaterna söker garanterat inspiration hos Belgien, som hade ett liknande gruppspel med två övertygande segrar med A-laget och en trepoängare med reserverna. I fjärde matchen levde ju sedan Belgien väldigt farligt, innan allt föll på plats i den femte. Kroatien hoppas att deras VM följer samma mönster.

Kroatien lär starta med samma elva som senast och drömmer om en städad match som inte hettar till, åtta kroatiska spelare blir avstängda från en eventuell semifinal med ett gult kort, däribland startspelarna Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic, Ante Rebic, Mario Mandzukic och Sime Vrsaljko

Håll koll på: Målvakterna avgör?

Igor Akinfejev, Ryssland.

För fyra år sen den största syndabocken när Ryssland åkte ut i gruppspelet. Nu lagets stöttepelare och hjälte i straffdramat mot Spanien. Att en svajig målvaktsinsats kan sänka en underdog vet exempelvis Uruguay från i går, Akinfejev måste vara felfri men CSKA Moskva-keepern är redo att göra sitt livs match.

Danijel Subasic, Kroatien.

Den målvakt i VM som släppt in minst antal mål. Släppte in sitt första i turneringen onödigt enkelt när Danmark tog ledningen i åttondelen, men efter det spikade han igen på nytt. Väldigt mycket av fokus efter den matchen sattes på dansken Kasper Schmeichels bravader, nästan så att det glömdes bort hur briljant också Subasic var.

Snackisen 1: Hemmafavören

Värdländer har vunnit fem kvartsfinaler i rad i VM sedan 1990: Italien, Frankrike, Sydkorea, Tyskland och Brasilien. Spelplatsen gör att Ryssland absolut inte ska räknas bort i Sotji. Kroatien har två gånger tidigare spelat mot värdar i VM – och förlorat bägge matcherna.

Snackisen 2: Politiska kontroverser

Rysslands tränare Stanislav Tjertjesov berättar gärna att president Vladimir Putin är i kontakt med honom för att diskutera lagets framfart. Ett ryskt lag som vinner i kväll och är med ännu sista helgen i hemmamästerskapet skulle få Kremls vildaste VM-drömmar att gå i uppfyllelse.

Det kroatiska laget har under VM utmärkt sig genom att sjunga sånger med gamla fascistiska slagord. Vinst eller förlust, det finns anledning att hålla ögonen öppna när det gäller politiska symboler i bägge läger efter slutsignalen.

Referentens tips:

Rysslands resa tar slut, Kroatien gör vad som krävs. Värdlandet faller med 0–2.

Diskussion om artikeln