Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Livlig och entusiastisk" förening firar 60 år – från starten i Vasa till dagsläget i Replot

Från 2018
Uppdaterad 13.07.2018 11:04.
Porträtt av Ulrika Vestergård-Denward, Daniel Beijar, Maj-Len Vestergård och Kaj-Erik Pått.
Bildtext Föreningens ordförande Ulrika Vestergård-Denward, sekreterare Daniel Beijar samt två tidigare ordföranden Maj-Len Vestergård och Kaj-Erik Pått.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

I helgen gick startskottet för firandet av en livlig och entusiastisk 60-åring. Åtminstone är det så Replot skärgårds hembygdsförening beskrivs då du frågar föreningens ordförande Ulrika Vestergård-Denward.

Föreningen grundades 1958, men då hette den Vasa skärgårds hembygdsförening och fungerade som en förenande länk mellan de Replotbor som flyttat till eller arbetade i Vasa.

I dag kretsar det mesta av föreningens verksamhet kring museiområdet på Granösunds fiskeläge i Södra Vallgrund.

- Den är nog livlig och entusiasisk på sin håll. Det händer mycket kring Granösunds fiskeläge, det är det som är navet i föreningen, säger Replot skärgårds hembygdsförenings ordförande Ulrika Vestergård-Denward.

Hurudana grupper av människor är det som kommer hit?

- Det är skärgårdsbor och villabor som kommer hit men det kommer nog från hela landet. Det har varit besökare från Helsingfors, Sverige och Baltikum som passat på att komma hit när de besökt Vasa, säger föreningens sekreterare och verksamhetskoordinator Daniel Beijar.

Porträtt av Ulrika Vestergård-Denward och Daniel Beijar.
Bildtext Ulrika Vestergård-Denward och Daniel Beijar
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Inte samma förening som för 60 år sedan

Skillnaden på föreningen i dag jämfört med för 60 år sedan är att det i dag kretsar mer kring Granösunds fiskeläge. Då för 60 år sedan var det sociala umgänget det viktigaste.

- Jag tänker också att talko förr var ett sätt att umgås kring något gemensamt intresse. I dagens läge är det mer att oj nu måste vi underhålla här och fixa talko, vi får se till att vi får pengar och kan anställa någon som kan hjälpa till med byggnadsvård, säger Vestergård-Denward.

Utställning i replot skärgårds hembygdsförening.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Bytte namn när föreningens verksamhet ändrade

Två som varit med och byggt upp föreningens verksamhet är Kaj-Erik Pått och Maj-Len Vestergård, de har båda hunnit vara ordförande i många år.

- Den hette då Vasa skärgårds hembygdsförening. Men namnet var lite vilseledande, man anknöt det till öarna i Vasa medan Replotdelen kom i skymundan, säger Kaj-Erik Pått.

Porträtt av Maj-Len Vestergård och Kaj-Erik Pått.
Bildtext Maj-Len Vestergård och Kaj-Erik Pått
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

På 1970-talet invigdes Granösunds fiskeläge där föreningens verksamhet finns idag och det var också det som i slutändan gjorde att föreningen bytte namn.

- Man tog det beslutet att ändra namnet och hemorten. Det hade också nämligen att göra med att ansöka om bidrag. Vi kunde inte ansöka om bidrag från Replot kommun om vi hade verksamhet i Vasa, säger Maj-Len Vestergård.

Mycket att hålla vid liv

Vestgård tycker att de aktiva medlemmar som föreningen har i dag gör ett bra jobb. Men hon är bekymrad att de kan ha byggt upp för mycket på Granösunds fiskeläge för att klara av att hålla det i skick.

- Alla gamla eldsjälar som kunde det gamla hantverket, som har byggt upp hela området finns inte kvar. Kunskapen är många gånger försvunnen. De har verkligen en utmaning att orka hålla det här vid liv och underhålla det. Det är ingen enkel sak, säger Vestergård.

Granösunds fiskeläge
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

I galleriet som det heter på museiområdet har man nu öppnat en utställning över de 60 år som föreningen verkat hittills. I början av augusti blir det jubileumsfest med kakbuffé på Granösunds fiskeläge.

Granösunds fiskeläge
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Replot skärgårds hembygdsförening firar 60 år med en jubileumsutställning

4:31

Diskussion om artikeln