Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Motstridiga uppgifter om förhandlingarna - USA anser allt går bra, Nordkorea frustrerat

Från 2018
USA:s utrikesminister Mike Pompeo möter Kim Yong-chol.
Bildtext USA:s utrikesminister Mike Pompeo träffar Kim Jong-uns närmaste man, Kim Yong-chol.

USA:s utrikesminister Mike Pompeos besök i Nordkorea har gått väl. Eller, det beror på vem man frågar. Nordkorea och Pompeo är oense om saken.

Pompeo har spenderat de senaste två dagarna i Nordkorea för att förhandla med ledare i Pyongyang. Planen var att man bland annat skulle finslipa detaljerna kring Nordkoreas kärnvapennedrustning.

Under sitt besök fick Pompeo träffa Kim Yong-chol, den nordkoreanska ledaren Kim Jong-uns högra hand.

Pompeo var fåordig om diskussionernas innehåll, men sade att man diskuterat en tidsplan för nedrustningen samt hur man skulle gå tillväga för att förstöra en testanläggning.

"Komplicerade frågor"

- Det här är komplicerade frågor men vi har gjort framsteg på nästan centrala punkter, på vissa punkter stora framsteg. På andra finns det fortfarande arbete, säger Pompeo.

Nordkorea håller inte med Pompeo och anser att USA:s attityd är "beklaglig". Nordkoreas uttalande kallar förhandlingarnas resultat "extremt oroväckande" och anklagar USA för ensidiga villkor.

- Vi hade hoppats att USA skulle komma med något konstruktivt förslag och att vi skulle få något i utbyte, säger en nordkoreansk talesperson.

Nordkorea anser också att förtroendet mellan länderna står inför en svår situation och uppger att lusten för kärnvapennedrustning "kan vackla".

Varken Pompeo eller USA:s utrikesministerium har kommenterat Nordkoreas uttalanden.

Trump skickade brev till Kim

USA:s president Donald Trump har skrivit ett brev till Kim Jong-un som gavs av Pompeo till Kim Yong-chol.

Efter förhandlingarna försökte journalister också grilla Pompeo om varför Nordkorea fortsätter arbeta och utveckla sina kärnvapenanläggningar medan förhandlingarna pågår.

Pompeo svarade att Kim och Trump båda kom överens om att Nordkorea ska genomföra en total kärnvapennedrustning.

- Ingen har övergivit det, båda står fortfarande fast vid det. Kim står fortfarande fast vid det.

Under ländernas nästa möte, 12 juli, ska man bland annat diskutera hur kvarlevor av amerikanska soldater som dog i Koreakriget 1950-53 ska återbördas till amerikansk mark.

Källor: Reuters, BBC

Diskussion om artikeln