Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

1629 kilometer senare cyklade välgörenhetsteamet från Vasa in i Paris

Från 2018
Uppdaterad 08.07.2018 13:57.
Cykelteam framför Eiffeltornet i Paris.
Bildtext Team Rynkeby God Morgon Vasa nådde sitt mål och cyklade in i Paris på lördag eftermiddag.
Bild: Privat/Anne Häggblom

På lördag eftermiddag rullade de 34 medlemmarna i Team Rynkeby God Morgon Vasa in i Paris. Efter en och en halv vecka och 1 629 kilometer på cykel är välgörenhetsloppet förbi.

Team Rynkeby God Morgon är ett nordiskt välgörenhetslopp för att samla in pengar till cancersjuka barn och ungdomar. 1 900 cyklister i olika team deltog i årets lopp till Paris. Ett av teamen kom från Vasa.

Anki Virkama, deltagare i teamet från Vasa, säger att det var härligt men samtidigt vemodigt att cykla in i Paris på lördagseftermiddagen.

Samtidigt gjorde den stora mängden trafik och vägarbeten att det blev mycket väntande vid trafikljus.

- Det var väldigt spännande. Det var mycket trafik och massor med glassplitter längs vägkanten. En av lagmedlemmarna fick punktering så vi fick sköta en sista punktering innan vi kom fram, säger Virkama.

- Onekligen var det känslosamt att komma fram. Man gör kanske inte det här så många gånger i sitt liv.

Anki Virkama håller upp sin cykel framför Eiffeltornet i Paris.
Bildtext Anki Virkama
Bild: Anki Virkama

Hur känns benen efter 1629 kilometer cykling?

- Det märkliga är att de känns hur fräscha som helst, jag skulle faktiskt kunna fortsätta.

Bäst: turism från cykelsadeln - Sämst: hotell utan luftkonditionering

Längs vägen från Vasa till Paris har teamet vid ett antal tillfällen sett andra team från loppet. Dels har de hunnit bo på samma hotell som något team vid ett par tillfällen och dels var det många team som valde att lägga sin rutt via en legendarisk cykelbacke i Paris.

Framme i Paris samlades samtliga 1 900 cyklister i en park där de fick möta sina anhöriga och varandra.
Enligt tradition bytte många cykelskjortor med varandra. När färden fortsatte till Eiffeltornet berättar Virkama att hon cyklade med en skjorta från Helsingborg i Sverige.

Vad har varit bäst?

- Det bästa har varit att se länder från cykelsadeln. Att omges av den natur som finns är helt otroligt. Plus sammanhållningen i teamet. Det har varit mycket skratt och glädje hela vägen.

Virkama har svårt att hitta något som varit dåligt med välgörenhetsloppet. Men hotell utan luftkonditionering platsar på den korta listan över negativa saker.

- De sista hotellen vi bodde på saknade luftkonditionering. Det var ganska utmanande då man är trött och det har varit varmt hela dagen och så fortsätter det och är lika varmt på natten. Sömnen blev lidande men inte så lidande att vi inte skulle ha orkat följande dag.

100 000 euro till de små

Virkama skulle kunna tänka sig att delta i loppet igen, men inte nästa år.

- Jag har en son som också håller på med landsvägscykling. Om han vill göra det om något år tycker jag det skulle vara roligt om vi skulle göra det tillsammans.

Efter målgången i Paris splittrades teamet. Vissa stannar kvar i Frankrike på semester medan andra åker hem nästan genast. Men de kommer att träffas på den gala där de 100 000 euro som teamet samlat in ska gå till en organisation för cancersjuka barn och ungdomar.

- Vi tackar alla de sponsorer som varit med och stött oss och också de privatpersoner som skänkt pengar. Det är en verkligt fin summa som vi kan ge till de små som behöver hjälp.

Diskussion om artikeln