Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA hotade med handelssanktioner för att stoppa resolution som förespråkar amning

Från 2018
Uppdaterad 08.07.2018 23:09.
Baby ammas.

En resolution som uppmuntrar till amning förväntades godkännas snabbt och enkelt i Genève när Världshälsoorganisationens beslutsfattande organ WHA samlades på våren. Men USA motsatte sig och chockade delegater från flera länder.

Tiotals år av forskning visar att bröstmjölk är det hälsosammaste alternativet för barn. Resolutionen ifråga ville uppmuntra länder att begränsa missvisande marknadsföring om bröstmjölksersättning.

Den amerikanska delegationen satte käppar i hjulet på processen och ville ta bort flera stycken ur resolutionen.

Ett stycke som uppmanade regeringar att "skydda, stöda och uppmuntra till amning" skulle bort, enligt USA.

USA ville också ta bort ett stycke som krävde att marknadsföring kring produkter som kan ha skadliga effekter på små barn begränsas.

När USA:s krav inte hörsammades valde landet att ta till hårdhandskarna och började hota. Det här uppger diplomater och regeringsarbetare som var på plats.

Vi blev chockade, upprörda och sorgsna

― Patti Rundall

Equador, landet bakom resolutionen, föll först offer för USA:s ilska. USA:s krav var enkelt: Om Equador vägrade överge resolutionen skulle Washington införa skadliga handelssanktioner och dra livsviktigt militärt stöd ur landet, som kämpar mot våld som strömmar in från Colombia.

- Vi blev chockade. Vi förstod inte att en fråga så liten som amning kunde väcka en så här dramatisk reaktion, uppger en talesperson för Equador.

Alla rädda för USA:s vrede

Debatten bevittnades och återgavs av mer än ett dussin deltagare från flera olika länder. Många av dem ville vara anonyma eftersom de fruktade hämnd från USA:s håll, skriver New York Times.

Med Equador ur spelet blev man tvungen att söka någon annan som ville introducera resolutionen. Åtminstone ett dussin länder vägrade. Vissa av dem var fattiga länder från Afrika och Latinamerika som var rädda att USA skulle hämnas, uppger myndighetspersoner från Uruguay, Mexiko och USA.

- Vi blev chockade, upprörda och sorgsna, säger Patti Rundall, en chef på den brittiska organisationen Baby Milk Action. Organisationen har närvarat på organets möten sedan 1980-talet.

- Det som hände var som utpressning. USA höll världen fången och försökte ändra på 40 år av kunskap om hur man bäst skyddar spädbarns och unga barns hälsa.

Det är fel när ett stort land försöker pressa mindre länder

― Anonym rysk talesperson

Ryssland räddade dagen

De amerikanska försöken att stoppa resolutionen lyckades slutligen ändå inte. Ryssland steg fram och erbjöd sig att introducera resolutionen - och USA hotade inte dem.

Enligt en rysk delegat rörde det sig om en principsak.

- Vi försöker inte leka hjältar här. Det är fel när ett stort land försöker pressa mindre länder särskilt inom frågor som är så här viktiga för resten av världen, sa delegaten som ville förbli anonym eftersom han inte hade tillstånd att tala med medierna.

Det amerikanska utrikesministeriet har vägrat kommentera frågan.

USA:s hälso- och socialministeriums talesperson, som stod för försöken att ändra på resolutionen, förklarade varför han protesterat mot vissa ordval i resolutionen men uppgav att de inte var involverade i hoten mot Equador.

- Resolutionens ursprungliga version skapade onödiga hinder för mödrar som vill erbjuda näring åt sina barn, svarade ministeriets talesperson per e-post.

- Alla kvinnor har inte möjligheten att amma på grund av många orsaker. Dessa kvinnor borde få valet och möjligheten att söka sig till alternativ som främjar deras bebisars hälsa och förtjänar att inte stigmatiseras för det.

Talespersonen ville förbli anonym för att kunna tala fritt.

Hot om indraget stöd för WHO

Lobbare för barnmatsindustrin var närvarade vid vårens möten i Genève men det uppges inte finnas några direkta bevis för att de påverkat Washingtons förhandlingsmetoder.

Barnmatsindustrin styrs av en handfull amerikanska och europeiska bolag som under de senaste åren fått se försäljningssiffrornas framfart sakta ner på grund av att allt fler kvinnor väljer amning.

I det stora hela kommer den globala försäljningen i år att stiga med 4 procent på grund av försäljning i utvecklingsländer.

Den amerikanska delegationens motstånd mot resolutionen har chockat delegater och diplomater.

Under diskussionerna nämnde amerikanska delegater att USA kunde skära bort sitt stöd till WHO, uppger flera förhandlare. USA är organisationens största sponsor. Förra året stod USA:s stöd för en 15 procents andel av WHO:s budget, det vill säga 719 miljoner euro.

En hamburgare med franska potatisar
Bildtext I Naftaförhandlingarna försökte USA stoppa varningsmärken på skräpmat och läsk.
Bild: Tuula Nyberg

Liknande beteende i andra förhandlingar

I omförhandlingar av handelsavtalet Nafta har amerikanerna förespråkat att länder som Kanada, Mexiko och USA ska få stoppa skräpmat och sockerrika drycker med varningsmärken, skriver New York Times.

I Geneve lyckades USA också ta bort tillägg om skatt på läskedrycker ur ett förslag som ska hjälpa länder som kämpar med ökande fall av fetma och övervikt.

USA försökte också stoppa ett initiativ av WHO som skulle erbjuda fattiga länder möjligheter att få tillgång till livsviktiga mediciner. Det här försöket misslyckades. Washington har länge vägrat ändra på patentlagar som skulle göra mer mediciner tillgängliga för utvecklingsländer.

Amning kunde förhindra tusentals dödsfall

Resolutionen genomgick inga stora ändringar, men amerikanska förhandlare lyckades få igenom några små krav.

Ett stycke som kräver att WHO erbjuder tekniskt stöd till medlemsländer som vill stoppa "opassande marknadsföring av barnmat" ströks ur resolutionen.

Enligt Elisabeth Sterken, chef på den kanadensiska organisationen Infant Feeding Action Coalition, visar fyra årtionden av forskning vikten av modersmjölk.

Modersmjölken innehåller viktig näring, hormoner och antikroppar som skyddar nyfödda barn från infektionssjukdomar, säger hon.

Enligt en studie från 2016 skulle amning kunna förhindra 800 000 dödsfall runt världen samt spara 255 miljarder euro på hälsovårdskostnader.

Källa: New York Times

Diskussion om artikeln