Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Blommor har ersatt matbilderna på instagram – sommarens trendblommor är bohema och naturliga

Från 2018
blommor
Bild: Kreetta Järvenpää

Sociala medier har gjort att intresset för blommor har ökat explosionsartat. Inom mode- och influencervärlden hör blommor till det hetaste just nu, vilket inspirerar också “vanliga” människor att satsa lite extra på vackra blommor i sitt hem. Man behöver inte vara florist för att skapa fina blomsterarrangemang.

Kyra Heikkinen är florist och hon har arbetat med blommor i femton års tid. Hon älskar den visuella sidan av jobbet och att vara omgiven av färger varje dag.

En regnig sommardag håller hon på att plocka ihop en trendig bukett ur blomsterhavet i butiken i Borgå där hon jobbar. På några minuter binder de snabba fingrarna en spiral av bland annat prärieklockor, pioner, johannisört och olika gröna blad. Dörrklockan plingar till och en kund kommer in för att förgylla sin dag med blommor. Bohemt och naturligt är det som gäller just nu.

kyra heikkinen
Bildtext Floristen Kyra Heikkinen har jobbat med blommor i femton års tid.
Bild: Kyra Heikkinen

– Idag är det inne med att bara lägga blommorna i en vas och inte binda dem så mycket. Tidigare ville folk ha mer strikt bundna buketter med en krage av gröna blad runtomkring. Nu får bladen hänga lite fritt, förklarar Heikkinen.

I och med sociala medier har allt fler blivit intresserade av blommor – det är viktigt att hemmet ser vackert ut då man lägger upp en bild på instagram, och en blombukett är ett festligt sätt att skapa stämning på sina bilder.

– De sociala medierna har absolut gjort att man har en större inblick i vad folk har för blommor hemma. När man ser någon annans fina blommor vill man kanske själv också ha en fredagsbukett. Och intresset växer hela tiden!

Blommor för bröllop och vardag

Heikkinen har blomsterbeställningar till bröllop för nästan varje veckoslut under sommaren.

Den här sommarens brudbuketter följer en bohem stil. Eukalyptusens grågröna blad har varit en favorit redan i flera år, och trenden tycks ännu inte avta.

– Nu har lite mörkare blad börjat intressera också, att det är okej att lägga med lite mörkgrönt, skrattar Heikkinen.

Dessutom är pioner alltid omtyckta bröllopsblommor. Nejlikan har också gjort comeback, efter att länge ha haft ett rykte om sig att vara lite gammaldags. I år gör Heikkinen många ängsblomsaktiga brudbuketter.

blommor
Bildtext Kyra Heikkinens trendiga sommarbukett.
Bild: Yle / Ida Henrikson

Det att bröllops- och festblommor allt mer syns på till exempel instagram och pinterest bidrar till att trenderna sprids. Också de mer extravaganta blomsterarrangemangen har blivit lättilgängliga för en större skara människor.

Blommor har blivit en del av vardagen på ett annat sätt än tidigare. Allt fler köper fredags- eller lördagsbuketter efter en helt vanlig arbetsvecka, inte bara då det är fest. Utbudet av blommor har ökat och folk vågar experimentera.

Kyras tips

Blombuketten är den nya matbilden

Kreetta Järvenpää är fotograf och blomsterkonstnär. Hon skapar och fotograferar blomsterarrangemang, samt ordnar olika workshops kring blommor. Hennes arbetsrum i en gammal tegelbyggnad i Malm i Helsingfors är proppfullt av torkade blommor, eftersom hon gillar att använda sig av växternas hela livsspann, inte bara den präktigaste blomningen.

– Skönhet är viktigt och blommor är ett bra material att arbeta konstnärligt med. Samtidigt har de en djupare symbolisk betydelse. Blommor kan symbolisera livets båge från födsel till död, säger Järvenpää.

kreetta järvenpää
Bildtext Blomsterkonstnären Kreetta Järvenpää fotograferar blomsterarrangemang och ordnar workshops kring blommor.
Bild: Kreetta Järvenpää

Järvenpää tror, precis som Heikkinen, att de sociala medierna har bidragit till att blomtrenden har exploderat just nu. Tidigare var det kanske matbilder och recept som gällde på instagram och bloggar - nu är det blommor.

Trenden med grönväxter inom inredning är en direkt följd av den vegetariska och veganska mat-trenden, menar Järvenpää.

– Vi äter växter, och vill också omge oss med växter. Det är olika sidor av samma sak, säger hon.

Alla kan skapa blomsterarrangemang

Just nu jobbar Järvenpää med ett blomsterarrangemang av naturblommor som hon har plockat i sin egen trädgård och längs med sin cykelrutt.

Hon använder sig av en bit hönsnät som hon rullat ihop till en boll på bottnen av kärlet och tejpat fast så det ska hålla. Efter att ha fyllt på med vatten börjar hon sticka in blommor i nätets håligheter. Långsamt tar arrangemanget form, hon snurrar på kärlet och betraktar det ur olika vinklar, ibland ändrar hon sig och byter plats på växterna. Sedan lägger hon sista handen vid verket med några torkade blommor från sina samlingar.

Enligt Järvenpää är dagens blomsterstil avslappnad och trädgårdsaktig. Blåa blommor är en ny trend. Inom modevärlden ser man blommor som verkar sväva som moln i luften, eller blommor fästa på kroppen med hudtejp.

blommor
Bildtext Kreetta Järvenpääs arrangemang av vilda blommor.
Bild: Yle / Ida Henrikson

Järvenpää har ingen floristutbildning, utan hon har deltagit i workshops och lärt sig om blommor i praktiken.

– Internet är fullt av information, det är upp till en själv att lära sig. Det räcker att vara intresserad av blommor.

Hon tror att speciellt kvinnor ofta är alltför kritiska mot sig själva. Man tänker att man måste behärska något fullständigt innan man kan börja arbeta med det.

– Jag har fått så otroligt mycket av att bara våga börja jobba med blommor!

Som fotograf och målare vill Järvenpää skapa vackra bilder. Hon tycker inte att det är banalt att gilla skönhet, och kan irritera sig på indelningen i dokumentär eller “djup” konst, kontra det vackra och “ytliga”.

– Mänskligheten har i alla tider velat omge sig med vackra saker och miljöer. Naturen i sig är vacker. Sen kan skönhet betyda olika saker för olika människor.

Kreettas tips

blommor
Bild: Kreetta Järvenpää

Kyra Heikkinen på instagram: @kyrasariannageraldine
Kreetta Järvenpää på instagram: @kreettakreetta

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln