Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stora förväntningar på nya Kustrutten - i Europa är cykelturismen miljardbusiness

Från 2018
Uppdaterad 22.07.2018 10:50.
Cykel på badstrand i Kimito.
Bildtext Det är bra att packa med färdkost om man ger sig ut på Kustrutten. En cyklist har tagit paus på en badstrand i Kimito.
Bild: Yle/Monica Forssell

Få saker är så irriterande som att mitt under cykelfärden, mitt i skogen eller på en okänd ö, inte veta om man ska vända till vänster eller höger.

Förväntningarna är stora på att cykelturismen också i Finland ska bli en stor business, säger Pirkko Räsänen på Outdoors Finland.

Hon har själv testat den nya Kustrutten som löper mellan Raseborg och Hangö i Västnyland och Kimitoön och Salo i Egentliga Finland.

För cykelfärdsentusiasten är det viktigt att:

1. Rutten är ordentligt utmärkt längs vägen.

2. Rutten emellanåt bjuder på sevärdheter.

3. Det går att få tag på god mat längs med resan.

Som cyklist får man både motionera och uppleva naturen.

– Men de autentiska och äkta upplevelserna är också viktiga, de som finns lite utanför de vanliga sevärdheterna och rutterna. Cyklisterna är verkligen inte intresserade av döda byar, utan det måste finnas människor, evenemang och affärer.

– De är också intresserade av hälsa och välmående, säger cykelturistexperten och projektchefen Pirkko Räsänen på Outdoors Finland. Hon har cyklat kors och tvärs i Finland.

Bildtext Cykelveteranen Pirkko Räsänen gjorde en flera dagar lång cykelresa för att testa Kustrutten. "En riktig upplevelse" säger hon om resan. Här är hon i Mathildedal nära Bjärnå.

Kustrutten är en slinga som går från Ekenäs till Hangö, via Bengtskärs fyr, vidare till olika delar av Kimitoön och Salo. Det går att cykla hela rutten eller delar av den.

Målet är att Kustrutten förverkligar cyklisternas drömmar och uppfyller deras behov.

Skyltad kustrutt

Rutten bjuder på alternativ.

Om man vill ta havsrutten till Bengtskärs fyr kan man ta sig raka vägen från Hangö till Kasnäs. Därefter kan man fortsätta till Salo. Rutten går att ta åt båda hållen.

Även öarna kan vara sevärda. På Kustruttens hemsida kan du ta reda på varifrån och när förbindelsetrafiken avgår.

Bildtext Landskapet varierar från böljande sädesfält till karga bergsöar. Den här bilden är från Kimitoön.

I Sommarfinland störs många cyklister av att det saknas ordentligt utmärkta rutter. Cyklistens cykelupplevelse lider då hen mitt i skogen eller i en korsning i en okänd by måste be om hjälp. Ofta finns det inte heller någon att fråga.

Om man väljer fel väg kan man vara tvungen att cykla flera kilometer och förlora mycket tid.

Kustrutten är utmärkt med bruna skyltar. De visar hur många kilometer det är till följande huvudpunkt.

En cykelveteran som har cyklat hela rutten runt säger att nyare rutter har bättre skyltar, men att också de är för få.

– Att det är brist på vägmärken och skyltar är ett statligt problem. Vägtrafiklagen och tillståndsmyndigheterna begränsar ganska långt hurdana skyltar man får resa på vägrenen.

Bildtext Först behövs ett ruttnamn, sedan vägskyltar. Efter det kan man bygga upp ruttens varumärke.

Projektchef Pirkko Räsänen säger att i till exempel Tyskland finns det stora färggranna skyltar som är lätta att följa. Man behöver därför inte stanna och rådfråga kartan i varenda kurva.

– Då får cyklandet flyt. Man måste kunna garantera att man kan cykla rutten utan att behöva tänka "är jag vilse?".

Storm kan hindra utflykt

Från Hangös vattentorn breder ett vackert småstadslandskap ut sig vid havet. Bilar, övergångsställen, en kyrka, på havet fraktas varor på fartyg och någonstans långt borta skymtar en fyr.

Då redaktör Elina Jämsen, som har provcyklat rutten, försökte ta sig ut till fyren ville havet annorlunda. Det blåste för mycket och resan blev inte av.

Hangös turistchef Marika Pulliainen säger att stormar hindrar besök till Bengtskär ungefär fyra eller fem gånger per sommar.

På fyrens ö kan man vila på klipporna, äta eller till och med övernatta om det finns plats.

Bildtext Från Hangös vattentorn kan man se småstadslandskapet.

Karga klippor och bruksbyar

Det finns gott om naturupplevelser längs rutten.

– Jag åkte från öns strand och cyklade igenom skärgården. Först bestod miljön av skärgårdsnatur, sedan böljande åkrar, små byar och slutligen bruksbyar och den här nationalparken, berättar Räsänen som har cyklat rutten mot Åbo.

Vi träffar henne i Teijo nationalpark där det finns ordentlig skog - och myggor.

Cykelresenären som gillar autentisk miljö kan ta en kaffe gamla stan i Ekenäs eller i fiskebyn i Rosala. Eller i bybaren eller butiksbilen i Mathildedal.

Bildtext Man kan lämna cykeln vid Hangös vattentorn och promenera den sista biten upp för att sedan njuta av landskapet.

– Det är väldigt många aktörer med på den här rutten och tillsammans kan vi göra den till en stor hit, säger projektchef Pirkko Räsänen.

Hangös turistchef Marika Pulliainen säger att målet den här sommaren är att få 1 500 cyklister att använda rutten.

– Om vi i framtiden ännu får med utländska turister, så kan antalet bli ännu större, tror Pulliainen.

Hur många cyklister ryms det i skärgården utan att det blir trängsel?

– Naturen får inte förstöras på grund av att det kommer för många resenärer. Rutten ska planeras och marknadsföras på naturens villkor, säger Pulliainen.

Paketresor går ännu inte att beställa. Nästa sommar utlovas sådana då marknadsföringen till utländska grupper kör igång.

Bildtext På vissa ställen längs med Kustrutten kan man hyra en cykel. Man kan sedan returnera cykeln vid följande ställe.

Cykelbusinessens upplevelser intresserar

Att beräkna antalet cyklister är överlag svårt. Även om man om somrarna kan se cyklister på landsvägarna så finns det enligt Räsänen inte en riktig cykelbusiness i Finland.

Enligt Räsänen är cykelbusinessen värd 44 miljarder euro i Europa, och den tros växa ännu mer eftersom många söker efter autentiska upplevelser.

– Till exempel i tyskspråkiga Europa uppgår cykelresornas andel till 12 procent av hela turismens ekonomiska värde. Vi har stora förväntningar på att det också i Finland ska bli en stor business, säger Räsänen.

Bildtext Längs kustrutten finns existerande små byar. Den här bilden är från Rosala.

Räsänen hälsar att amerikanska och tyska turister är hjärtligt välkomna till skärgården. Och nej, de kommer inte för att förstöra vår natur och vår tystnad.

– Fördelen med cykelresor är att cyklisterna cyklar efter varandra i kö, de påverkar inte naturen på samma sätt som en vandrande folkmassa gör i naturen, säger hon.

Räsänen har rest och cyklat med utländska sällskap också i den finländska naturen och hon har märkt en sak - den tredje resdagen är de trötta.

– Kanske det är för mycket frisk luft, men så här är det bara. På tredje dagen vill de oftast bara vila.

Det är lätt att tro på det argumentet. Att andas havsluft och cykla gör vanliga stadsbor trötta och hungriga på ett helt annat sätt än att gå i den närmsta parken. Men på ett bra sätt.

Bildtext Om rutten är väl utmärkt kan cyklisten ha flyt och behöver inte fundera ut varenda korsning på förhand.

Artikeln bygger på Saarihyppelyä fillarin selässä – uudesta Rannikkoreitistä odotetaan isoa hittiä: "Jotta pyöräilijä pääsisi flowtilaan, niin hänelle pitää taata se, ettei hän eksy" skriven av Elina Jämsen.

Artikeln är översatt av Anna Björkqvist.

På andra språk

Diskussion om artikeln