Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Serietecknaren Pertti Jarlas skyltar piggar upp Borgås nya cykelvägar

Från 2018
Man står bredvid trafikskylt med bild på cyklist.
Bildtext Pertti Jarla vid en av de nya skyltarna i Borgå.
Bild: Yle/Heini Rautoma

Borgås cykelvägar har fått nya namn. Under sommaren dyker även roliga skyltar à la serietecknaren Pertti Jarla upp. Det finns redan skyltar vid Maren.

På skyltarna cyklar en glad människa och får sällskap av en fågel på vägen. Det blir alltså en slags historia.

Pertti Jarla ser det som en ära att få designa vägskyltar i sin nuvarande hemstad.

- Staden närmade sig mig efter att de fått nys om att jag bor här. Jag vet egentligen inte varför de ville anlita mig, för det finns många bra grafiker och illustratörer i Borgå.

Vägskylt med cyklist och fågelsom flyger bakom cyklisten, står Jernböle på skylten.
Bildtext Skylt vid Maren.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Han tänker sig att staden kanske ville experimentera lite med vägskyltar och ett mer lättsamt grepp. Jarlas stil passar för det, bland annat genom roliga detaljer:

- Jag brukar personifiera byggnader genom att ge dem munnar och händer.

Jarla är känd för Fingerpori, som publiceras i Helsingin Sanomat. Men han har också gjort det han kallar "torrare uppdrag", alltså informationsgrafik, till exempel för Nokia.

- Det är bra variation till det dagliga seriestrippstecknandet. Jag rekommenderar verkligen bildkonstnärer att ta sig an sådana här uppdrag.

Jag ser alla brister i bilden varje gång jag går förbi. Borde jag till exempel ha ritat in en rem under hakan på cyklistens hjälm?

På frågan hur man kommer åt uppdragen drar Jarla på munnen.

- Man måste väl ställa sig in hos staden. Inte till exempel parkera fel, vilket jag kanske har gjort mig skyldig till någon gång.

Jarla fortsätter spekulera om parkeringsskyltar också kunde göras roligare i staden som gjort sig känd - eller ökänd - för noggrann parkeringsövervakning.

Men det är en annan historia. För tillfället ligger ännu en del ofullbordade skisser för cykelvägsskyltar på Jarlas bord.

Cykellederna ska vara lockande

En av poängerna med de nya skyltarna är att göra cyklandet mer lockande.

Många Jarlaskyltar guidar redan cyklister och söndagspromenerare, och under årets lopp ska fler cykelleder märkas.

Skyltarna guidar både den som rör sig på cykel eller till fots, och pekar också mot sevärdheter längs vägen, såsom Domkyrkan och Borgbacken.

En trafikskylt står framför en bro i trä. Skylten visar en bild på en cyklist och en fisk som kommer upp ur vattnet och visar tungan åt cyklisten. Under bilden står det Maren, ovanom finns ett märke som säger att man inte får köra bil eller motorcykel.
Bildtext Maren.
Bild: Yle/Heini Rautoma

I våras fick cykellederna namn genom en namntävling.

Strandstigen i riktning med Västra åstranden i Borgå fick namnet Västra åstråket. Rutten i folkparken i Kokon blev Paviljongstigen.

Rutten i riktning med Tolkisvägen från Aurorahallen till Vinnarvägen blev Vinnarens genväg.

Jarla har planer på att skapa olika historier och figurer för de olika rutterna.

Han är inflyttad Borgåbo och har rört sig mest vid Maren. Om man följer skyltarna vid Maren och Borgbacken blir det en historia av en cyklist som får sällskap av en fågel.

Vid Maren hälsar en fisk på duon, och vid Borgbacken märks historiens riddaraktiga stämning.

Senare ska också sådana ställen som han inte ännu är helt bekant med göras på ett sätt som fångar platsernas rätta anda, säger han.

Svårt för konstnären att se skyltar i gathörnen

Intervjun görs vid Gamla bron i Gamla stan. Jarla står med armarna i kors och sneglar på skylten, där Domkyrkan har fått armar och vinkar till cyklisten.

- Jag ser alla brister i bilden varje gång jag går förbi. Borde jag till exempel ha ritat in en rem under hakan på cyklistens hjälm?

Pertti med armarna i kors, tittar på blå skylt emd Domkyrkan på.
Bildtext Konstnären själv måste vänja sitt öga vid skyltarna, eftersom han ser alla fel i dem, säger Jarla.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Med ett skratt kastar Jarla ur sig att han en mörk natt kanske smyger till skylten och ritar in en rem på bilden med tusch.

Hjälmen är ett måste, det var stadens önskemål. Skyltarna har alltså ett pedagogiskt syfte.

Borgbackens skyltar ska till exempel hjälpa folk att hålla sig till stigarna och inte riva upp den kulturhistoriskt värdefulla marken med terrängcyklar.

Diskussion om artikeln