Pargas öppnar upp stadens grönområden: ”Hoppas att det här kan hjälpa i alla fall några bönder att få mat åt djuren"
Under våren och början av sommaren har den extrema torkan orsakat bekymmer för jordbrukarna. Torkan har bland annat lett till att det kommer att råda brist på foder till boskapsdjuren.
Pargas stad har valt att hjälpa djurägarna genom att öppna stadens grönområden. Ted Bergman, teknisk chef vid Pargas stad, är den som satte igång initiativet i Pargas.
- Det är helt uppenbart att många med djur har det utmanande just nu. Varje markområde har ungefär en skörd mindre i år, säger Ted Bergman.
- Idén snappade jag egentligen upp i ett diskussionsforum på Facebook. En svensk kommun hade provat något liknande. Jag konstaterade att vi befinner oss i en väldigt liknande situation med den här torkan, så varför inte prova?
Bergman tog då kontakt med en jordbrukare vid namn Andreas Johansson för att fråga om det här kunde vara något som skulle intressera djurägarna i Pargas.
Johansson trodde nog att ett intresse fanns och staden beslöt sig att göra ett försök redan nästa dag.
Jordbrukaren skriver kontrakt med staden
Tanken med att öppna upp stadens grönområden är att djurägarna tar över stadens grönområden och sedan slår och balar gräset själva.
Det här innebär ändå inte att det numera är fritt fram att slå ner gräset på alla stadens grönområden. För att få tillgång till områdena måste man först skriva ett avtal med staden.
- Vi gör ett kort kontrakt så att det är tydligt vem som ansvarar för vilket område. Dessutom går vi igenom lite ordningsregler som att man inte får klippa mitt på natten.
Grönområdena som Pargas stad nu vill göra tillgängliga för jordbrukare i staden är områden som staden i nuläget klipper ner några gånger per år.
- Områdena finns relativt nära stadsbilden men sköts inte som exempelvis gräsmattor. Men ifall man får ansvaret över ett av stadens grönområde förväntas man också klippa det.
Bergman konstaterar att kvaliteten på höet på stadens grönområde givetvis inte är den samma som det jordbrukarna själv odlar. Men genom att använda hö från stadens grönområden har jordbrukarna möjlighet att lagra mer av den foder de själv odlat.
Hittills tre intresserade jordbrukare
Intill Skräbböle skola finns ett grönområde som ännu inte är reserverat av någon djurägare. Gräset där är just klippt, men när det växer till sig igen hoppas Bergman att någon djurägare ska ta tillfälle i akt.
Tillsvidare har endast tre jordbrukare anmält sitt intresse att ansvara över något av stadens grönområden.
- Vi hoppas förstås att det ökar om behovet finns. Jag hoppas att det här åtminstone kan hjälpa några bönder och att vi på det viset kan få mat åt djuren, konstaterar Bergman.
Även om det här initiativet från början var väldigt spontant, tror Bergman att det finns möjlighet till utveckling.
- En jordbrukare har faktiskt redan föreslagit ett längre arrende för ett av områdena. Det är säkert något vi är helt öppna för.
Ifall man som djurägare är intresserad att ta över något av stadens grönområden ska man i första hand ta kontakt med Daniel Falck på Pargas stad.