Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dopningsdom mot Karlebypolis står fast – friades från åtal om tjänstefel

Från 2018
Uppdaterad 10.07.2018 09:30.
En klubba i en domstol.
Bild: Mostphotos

Domen mot den Karlebypolis som importerat testosteron står fast. Men hovrätten ansåg inte att polisen gjort sig skyldig till tjänstefel.

Vasa hovrätt dömde den äldre konstapeln vid Österbottens polisinrättning som beställt testosteron från utlandet till bötesstraff för lindrigt dopingbrott. Det handlar om 20 ampuller testosteron från utlandet som polisen beställde i februari-april 2017.

Friades från tjänstebrott

Enligt åklagaren hade den åtalade polisen olovligen sökt uppgifter om sig själv i polisens register. Därför stod polisen åtalad för att ha begått tjänstefel, men det åtalet förkastade hovrätten.

Enligt åklagaren ville konstapeln hitta information om sig själv och använde sig av polisens registersystem för att ta reda på om han åkt fast för dopingbrott.

Men polisen kan enligt tingsrätten söka information och händelser från polisens register i sitt eget namn när han är i tjänst och sköter sina arbetsuppgifter. Hovrätten såg därför ingen orsak att ändra tingsrättens dom.

Åklagaren yrkade på bötesstraff och mannen dömdes till 12 dagsböter och 252 euro i böter. Arbetsgivaren höll polisen ur tjänst i två månader.

Text: Ari Vihanta Yle Kokkola Översättning: Rosita Pellas