Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från legendarernas sida in i VM-rampljuset – nu ska Saga Andersson upp på pallen: ”Redan känt medaljsmaken i munnen”

Från 2018
Saga Andersson hoppar stav i PNG 2018.
Bildtext Saga Andersson nöjer sig inte med något mindre än medalj i Tammerfors.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Sebastian Coe, Mike Powell, Armand Duplantis – och Saga Andersson. Den 18-åriga stavhopparen från Vanda är hemmanationens affischnamn nummer ett i junior-VM i friidrott. Och nu ska den efterlängtade medaljen komma.

Saga Andersson går in i U20-VM med stora förväntningar på sina axlar. Runtom Tammerfors finns VM-plakat med Anderssons nuna och på den internationella presskonferensen representerar hon hemmanationens idrottare.

Vid sin sida har hon bland annat två friidrottslegendarer i IAAF:s ordförande Sebastian Coe och längdvärldsrekordhållaren Mike Powell, samt tävlingarna största idrottarstjärna i svenska stavhopparen Armand Duplantis.

Innan Andersson stegar fram är hon smått bekymrad över hur hennes engelska ska låta, men oron visar sig vara obefogad. Hon gör mer än väl ifrån sig och stegar sedan ner framför Yle Sportens mer bekanta mikrofon.

– Det var nog jättestort. Det var jättefint att få komma med och representera Finland. Jag var nervös för att prata engelska, men det for nog helt okej.

Hur har det varit att se dig själv på affischer och reklamskyltar inför VM?

– Jag tycker det bara är roligt, svarar Andersson med ett leende. Det här är jättestora tävlingar, så det är fint att vara på affischerna. Inte gör det mig mera nervös eller nåt, man får bara mera kampanda.

Saga Andersson med U20-VM-skylt.
Bild: SUL

Esbo IF-hopparen har tidigare deltagit i bland annat junioreuropamästerskap, men VM blir en ny erfarenhet.

Under de officiella träningarna på måndagsförmiddagen kryllade Ratinas stadion av idrottare från världens alla hörn. Sammanlagt tävlar nästan 1500 idrottare från 160 olika nationer.

– Det brukar inte vara så här mycket människor när man värmer upp, det var ju helt fullt! Man vet dom från Europa, men nu fanns det idrottare från Nya Zeeland och Bahamas och alla möjliga länder, och amerikanerna som man aldrig brukar se. Det är helt superfint.

Tänkt för mycket på EM-gränsen

Saga Andersson hör till stavtävlingens medaljkandidater. Sveriges Lisa Gunnarsson (årsbästa 460) är klar favorit och även brittiskan Molly Caudery har ett strålande säsongsbästa på 453, men bakom dem finns ingen över 446.

Andersson ligger åtta i förhandsstatistiken med årsbästat 439 men har varit uppe och nosat på senior-EM-gränsen 445 upprepade gånger. Det personliga rekordet 442 hoppade hon just i Tammerfors i fjol.

– Jag är väldigt förväntansfull och känner mig jätteredo. Jag är inte så nöjd med säsongen, jag trodde nog att jag i det här skedet skulle hoppat rekord och ännu mer, säger Andersson.

– På träningar märker jag att jag blivit starkare och snabbare, men i tävlingar jag har tänkt lite för mycket på EM-gränsen. Alltid när jag kommit upp (på 445) har jag tänkt att nu ska jag ta gränsen, men man borde bara tänka på att ge allt.

Nu känner Andersson att toppformen börjar infinna sig – passligt till säsongens huvudmål. 445 ska inte behöva vara någon maximihöjd i Tammerfors.

Saga Andersson, Sverigekampen 2017.
Bild: Deca text & bild / All Over Press

Stavkvalet står på programmet genast under öppningsdagen på tisdag med start klockan 16.15 och finalen på torsdag klockan 18.20 – och där ska Saga Andersson vara med.

– Målet är topp-3 i finalen, slår hon bestämt fast. Det är helt tydligt. Jag har så många fjärdeplaceringar och jag vet att jag kan hoppa mycket högre än jag gjort hittills, så det ska vara fullt möjligt.

”Helt samma vilken färg”

Andersson slutade fyra i både U18-EM för två år sedan och U20-EM förra sommaren. Den placeringen vill hon undvika nu.

– Jag har tänkt på om man skulle stå på prispallen och att det skulle vara så fint. Helt samma vilken färg, bara att få medalj skulle vara så fint, skiner Andersson upp.

– Det är också det att jag varit så nära, om jag slutat åttonde skulle det vara annat, men när jag varit så nära och redan känt den där medaljsmaken i munnen... Om det skulle hända nu skulle det vara extrafint.

Yle sänder junior-VM i sin helhet med svenskspråkigt referat.

Diskussion om artikeln