Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kapade över en sekund från rekordet i förra stortävlingen – nu känner Viivi Lehikoinen av pressen: ”Måste försöka glömma och njuta”

Från 2018
Viivi Lehikoinen.
Bildtext Viivi Lehikoinen är en stark finalkandidat på 400 meter häck.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Två av Finlands största namn inom juniorfriidrotten har småtunga säsonger bakom sig inför U20-VM i Tammerfors. Nu börjar både Viivi Lehikoinen och Samuel Purola ändå finna formen.

Viivi Lehikoinen går in i junior-VM med startfältets trettonde bästa årsbästa på 400 meter häck. Men frågar vi HIFK-löparen själv berättar tiden 58,30 inte hela sanningen.

Lehikoinen har under de senaste åren över tio gånger sprungit snabbare än sommarens bästa notering och det personliga rekordet 56,49 skulle berättiga till en tredjeplats i förhandsstatistiken.

I år har fullträffen tillsvidare uteblivit.

– Jag hade väntat mig lite bättre, men vi kom sent tillbaka från träningslägret i Turkiet och körde lite väl hårt under sista veckan. Jag började vara återhämtad först i slutet av juni, säger Lehikoinen till Yle Sporten.

Försöker njuta

I och med den tröga säsongen hittills vill Lehikoinen inte prata om medaljmålsättningar, även om hon inser att förväntningar finns. 18-åringen hör till VM:s affischnamn och de största hemmahoppen.

– Visst ger det lite extra press, men man måste försöka glömma det och bara försöka njuta av det man gör istället för att ständigt tänka att man måste springa fort.

Viivi Lehikoinen.
Bildtext Viivi Lehikoinen är en van juniormästerskapslöpare.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Lehikoinen kan plocka självförtroende från faktum att hon brukar prestera i stortävlingssammanhang. U18-Europamästaren från 2016 förbättrade sitt personbästa med över en sekund då hon löpte U20-EM-brons i fjol.

Men det är inte enbart positivt, konstaterar Lehikoinen.

– Å ena sidan ger det självförtroende att man tidigare lyckats i tuffa situationer och klarat av att bemästra nervositeten och sina egna förväntningar. Å andra sidan ger det också en känsla att man borde lyckas med samma på nytt.

– Jag försöker bäst jag kan vända det till det positiva, att jag överlevt tidigare och nog överlever igen, säger Lehikoinen som springer försöksheat på 400 meter häck på onsdag.

Purola i rekordform

Samuel Purola är i en liknande situation som Viivi Lehikoinen. Fjolårssensationen har inte kommit ner på sina rekordtider, men utstrålar nyfunnet självförtroende inför säsongens huvudmål.

Han har inte klarat av att genomföra tillräckligt med snabbhetsuthållighetsträning och skippar därmed 200 meter i Tammerfors, men hoppas kunna hävda sig på halva distansen.

– Jag har hela tiden gått framåt på träning och nog ska vi åtminstone få se ett årsbästa här. Det råder det inte minsta tvivel om, säger Purola.

Årsbästat 10,44 ger endast en 25:e plats i deltagarstatistiken, men med det personliga rekordet 10,31 från i fjol nosar Purola på topp-10.

Känner du att du är i rekordform?

– Absolut. Om förhållandena är goda tror jag nog rekordet kan vara i fara. Åtminstone brister det inte i stödet. Det är helt annat att löpa mästerskap på hemmaplan; familj, släkt och vänner sitter på läktaren och hela publiken hejar fram en. Det blir en helt ny upplevelse.

Samuel Purola, U20-EM i Grosseto 2017.
Bildtext Samuel Purola åkte hem från U20-EM med dubbla medaljer förra sommaren.
Bild: Deca text & bild / All Over Press

Purola har endast sprungit tre lopp på 100 meter i sommar. Av dem har bara ett lyckats ens någorlunda (10,44) – och det i nio graders ”värme” hemma i Uleåborg i mitten på juni.

Det har inte blivit samma rivstart som i fjol då Samuel Purola radade fram finländska juniorrekord på löpande band redan i juni.

– Tidtabellen är helt annorlunda i år, berättar Pyrintöidrottaren. Vi har försökt toppa formen hit och jag har märkt att löpningen börjar sitta. Det ska nog gå att springa betydligt fortare än tidigare i sommar.

Starten är nyckeln

Purola, som tog silver på 100 meter och brons på 200 meter i U20-EM förra året, har tillsammans med tränarpappan Mika satsat mycket på starten under försäsongen.

Med 200-metersbakgrunden finns uthålligheten, men han får inte ge för mycket försprång i början.

– Även om starten skulle misslyckas vet jag att jag kan komma förbi på slutet. Och när starten lyckas ligger jag sedan väldigt bra till.

Purola löper försöksheat på 100 meter på tisdag klockan 11.50. Semifinal och final går av stapeln på onsdag kväll.

Diskussion om artikeln