Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump utnämnde domarkandidat: ”En av de skarpaste och bästa hjärnorna i juridiken”

Från 2018
Uppdaterad 10.07.2018 07:35.
Familjen Kavanaugh står intill presidenten i talarstolen.
Bildtext President Donald Trump i Vita huset, med familjen Kavanaugh
Bild: AFP / Lehtikuva

Brett Kavanaugh nomineras till posten som domare i Högsta domstolen.
Det fanns ingen tvekan, han är bäst, sa president Trump. Nu ska beslutet godkännas i kongressen före oktober.

I slutskedet spekulerades det om fyra kandidater. Den enda kvinnliga kandidaten rapporterades hänga tvätt hemma i Indiana. Så förstod man att hon inte är i Washington och tar emot utnämningen. Också en annan kandidat rapporterades vara på annan ort.

På bästa tv-tid, klockan 21 östkusttid, började evenemanget där president Trump avslöjade namnet på vem han hade valt. Brett Kavanaugh med familj kallades upp på podiet.

Utbildningen avgjorde, erfarenhet från Vita huset

Brett Kavanaugh är 53 år, född och uppvuxen i Washington DC. Han har studerat juridik vid Yale och undervisar nu både vid Yale och Harvard.

Han har tjänstgjort för presidenten i Vita huset, för både far och son Bush. Det ansågs kunna vara ett problem för honom eftersom president Trump inte har höga tankar om släkten Bush.

Kavanaugh träffade sin fru i Vita Huset. Hon tjänstgjorde som president Bushs privatsekreterare.

- Vår första träff var den 10 september 2001, berättade han i sitt tacktal efter nomineringen.

Han prisade sin fru för hennes insats under de kommande veckorna efter attacken mot World Trade Center.

Kavanaughs kvinnor

Kavanaugh prisade alla andra kvinnor i sin omgivning också; Sin mor som också är domare, som lärde honom yrkets grunder. Sina kvinnliga chefer och alla andra kvinnliga jurister.

Och han talade beundrande om sina kvinnliga assistenter som han anställer för att de är bäst.

Det noterades av många tv-kommentatorer. De antog att Kavanaugh vill vinna över de kritiska kvinnliga republikanska senatorerna. De anser sig inte kunna rösta på en domare som vill upphäva rätten till fri abort i USA.

Brett Kavanaugh vid amerikansk flagga i vita huset.
Bild: AFP / Lehtikuva

Religion och moral

Kavanaugh är katolik, liksom sin företrädare Anthony Kennedy som nu avgår med pension. Sex av de nio domarna i Högsta domstolen är katoliker.

Många oroas för att de ska låta religiösa hänsyn överskugga juridiken när det gäller abortfrågan, en av de mest eldfängda i USA.

I sitt tacktal nämnde Kavanaugh inte abortfrågan. Men han talade om juridikens oberoende från politiken.

Presidentens oberoende - och domstolens

Kavanaugh har specialiserat sig på presidentens juridiska rättigheter. Han har försvarat presidentens rätt att undgå juridiska utredningar under sin mandatperiod.

Men han har också varit med och försökt få till stånd ett åtal mot president Bill Clinton med anledning av hans otrohetsaffär och lögnaktiga vittnesmål under tiden i Vita huset.

Han har kallats juridikens Forrest Gump, från en amerikansk film om en figur som dyker upp överallt där det händer något viktigt i amerikansk historia. Det sägs som beröm; Kavanaugh har både politisk och juridisk erfarenhet.

President Trump berömde också Kavanaughs trogna tjänst för Public service, i välgörenhet och som idrottstränare för sina döttrar.

Snabb tidtabell

Republikanerna har en ambitiös målsättning om att granska de tusentals dokumenten från Kavanaughs tidigare praktik som jurist.

Han ska intervjuas under september och omröstningen ska bli i början av oktober, enligt republikanernas stränga tidtabell.

Majoriteten i senaten är knapp. Det finns några republikaner som kan ställa till problem i omröstningen. Å andra sidan tror man att några demokrater vill stöda Kavanaugh, också för att deras eget mandat är i vågskålen i nästa val.

Bernie Sanders: "Ytterhögerns extremist"

Demokraterna väntas göra sitt yttersta för att sätta käppar i hjulet för behandlingen och utnämningen.

Inför beslutet intervjuades vänstersenatorn Bernie Sanders i CNN. Han utgick ifrån att alla kandidater är från ytterhögern och att de vill uppfylla ytterhögerns agenda som går mot det amerikanska folkets vilja.

Bland annat nämnde Sanders planerna på att strypa den fria rätten till abort, upphäva homosexuellas rättigheter, stöda de stora företagen mot arbetarnas rättigheter, till och med minimilönen på svältgränsen 7,25 dollar, enligt Bernie Sanders.

- I ett läge i amerikansk historia där ytterhögerns extremister kontrollerar både senaten, representanthuset och Vita huset, är det oroande att utnämna ytterligare en extremist från ytterhögern till Högsta domstolen, sa senator Bernie Sanders i CNN.

Källor: Fox news, New York Times, CNN