Jordgubbsodlare i Österbotten klarade sig från frosten
Värmeböljan i maj månad satte fart på jordgubbarna, men det krävdes en hel del extra arbete med bevattningen.
Jordgubbarna mognade två veckor tidigare än i fjol.
– Vi började plocka före midsommar i år och det är nog tidigt för Österbotten. Aldrig har vi upplevt en sådan varm och torr försommar, säger jordgubbsodlare Rolf Syrén i Petalax.
Det fordrades mer vatten än normalt vilket betydde en del extra arbete för jordgubbsodlare.
– Vi vattnade rätt så mycket, annars hade vi inte fått några bär alls. Det höll på att ta slut vid ett av vattendragen som jag tog från, men då klarade vi oss från frosten i alla fall.
Enligt Syrén har de haft mera problem med frostskador i södra Finland än i Österbotten. Så där väntas de få en mindre skörd än normalt. Men det var nära att de skulle frusit bort även hos honom.
– Det handlade bara om en halv grad, så vi började nog täcka något.
Syrén tror att skörden kan komma att bli en aning mindre än normalt i år, men det beror naturligtvis på hur vädret blir resten av sommaren.
Polka populärast
Syrén odlar flera olika sorter av jordgubbar, bland annat polka, sonata, rumba och hiku. Förr var sorten senga sengana den mest eftertraktade, men i dag är efterfrågan allra störst på jordgubbssorten polka.
Syrén själv föredrar den finländska sorten hiku.
– Den har vi haft länge. Den är god och söt, men tål inte transport och lagring.
Vad är hemligheten bakom riktigt smaskiga jordgubbar?
– Naturgödsel och inga kemikalier. Vi har odlat jordgubbar i 28 år på naturenligt vis och använder ekologiskt växtskydd mot insekter, men vi har inte lagt om gården till ekologisk. Vi har spannmål som huvudgröda och då har jag för lite gödsel så det går inte, men vi har i alla fall alltid odlat giftfritt på bärsidan.
Förr stod ungdomar på kö
Syrén har varje år tio till femton säsongsanställda som plockar på somrarna och fem till sex arbetare som rensar under våren i sex veckor.
– Genom att vi inte använder några kemikalier på odlingen måste man rensa allt ogräs för hand.
Största delen av de säsongsanställda är nu för tiden nyfinländare, som de haft i många år. Lokala ungdomar lyser med sin frånvaro numera.
– Då vi började verksamheten stod ungdomar på kö för att få sommarjobba hos oss. Men det är andra tider nu. Det är ett ganska påfrestande jobb och de behöver inte pengarna på samma vis, säger Syrén.
Färre odlare och större arealer
Antalet jordgubbsodlare i Österbotten har minskat, men jordgubbsarealerna har ökat.
– Förr fanns det till exempel många jordgubbsodlingar norr om Vasa, men många har blivit pensionärer och inte haft någon som tagit över verksamheten.
Och jordgubbsodling är ingen lätt syssla intygar Syren. För en nybörjare kan det vara svårt, speciellt om man odlar ekologiskt. Det handlar om sortval, gödsling, bevattning och växtförhållanden med mera.
Villaliv kan man ju bara drömma om som bärodlare.
När Syrén började fick han vart femte år en misslyckad skörd. Dessutom är man fast hela sommaren, sju dagar i veckan.
– Inte har jag hunnit laga ut båten ännu i sommar. Och villaliv kan man ju bara drömma om som bärodlare.
Hela skörden nästan såld innan allt är plockat
Efter 28 års jordgubbsodling har Syrén byggt upp en kundkrets, mycket genom djungeltelegrafen och behöver inte längre vara orolig över om han får allt sålt.
– Hela skörden är nästan såld innan vi plockat allt. Vi tar emot mycket beställningar.