Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Samuel Purola imponerar på VM-banan – Astrid Snäll lamslagen: ”Varför kämpade jag inte?”

Från 2018
Uppdaterad 10.07.2018 14:26.
Elina Kinnunen, JVM 2018.
Bildtext Elina Kinnunen till ännu en juniormästerskapsfinal.
Bild: Handout

Det första passet av junior-VM i friidrott i Tammerfors gav några hoppingivande blåvita besked. Samuel Purola övertygade, Eero Ahola stötte fina uppvärmningsstötar, även Elina Kinnunen avancerade – men för Astrid Snäll gick det snett.

Eero Ahola såg till att Finland har en finalidrottare under öppningsdagen av U20-VM i friidrott i Tammerfors. Ahola hade en del besvär i kulkvalet på tisdagsförmiddagen men 19,02 räckte till en tionde plats när tolv bästa avancerar.

Ahola var tia också i förhandsstatistiken inför tävlingen med personbästat 19,85, men under uppvärmningen hade han ett par stötar omkring 20 meter. I kvalet kom tre stötare över 20 meter.

– Jag försökte slå till i första stöten men det lyckades inte riktigt (18,93). Det ledde sen till att det blev lite krampaktigt. Om man skulle få till en lång, avslappnad stöt i första omgången i finalen skulle det säkert lossna, säger Ahola.

Eero Ahola, JVM 2018.
Bildtext Eero Ahola väntar sig längre stötar i finalen som inleds i kväll klockan 18.10.
Bild: Handout

I damernas spjutkval avancerade Elina Kinnunen till onsdagens final medan Roosa Ylönen föll ut. Kinnunen, som tagit ett par brons i junior-EM-sammanhang, var tionde vassast med resultatet 50,23 från den andra omgången.

Kinnunens säsongsbästa 52,02 kom i Karis i juni och på samma plan kastade hon sitt personliga rekord 54,30 i fjol. I kvalet klarade endast Italiens Sara Zabarino (53,99) kvalgränsen 53,50.

– Det blev inte något kanonkast men kroppen kändes helt bra. I morgon ska det bli längre bågar, jag siktar på rekord och åtminstone poängplacering, säger Kinnunen.

Purola lekande lätt vidare

På herrarnas 100 meter spurtade båda finländarna vidare till semifinalskedet. För Riku Illukka (10,65) var avancemanget en trevlig överraskning – för Samuel Purola (10,47) ett väntat utfall.

– Det kändes enkelt. Jag missade lite i starten igen men kom bra på slutet och det gick egentligen till och med bättre än jag väntat mig, säger Purola som vann sitt heat närmast före Sveriges Henrik Larsson.

– Han blev kanske inte så mycket efter i starten som han brukat i år, vi har filat på de första stegen och starten börjar så småningom sitta, anser tränarpappan Mika Purola.

Samuel Purola springer, JVM 2018.
Bildtext Samuel Purola behövde inte förta sig.
Bild: Lehtikuva

Purola, som inför VM sade att han definitivt är i rekordform, hade den trettonde bästa tiden i försöksheaten. 10,47 är tre hundradelar sämre än årsbästat, medan junior-EM-medaljörens rekord är 10,31.

Du besegrade bland annat Larsson, ger det någonting inför fortsättningen?

– Absolut, det ger alltid självförtroende att kunna hävda sig mot favoriterna. Det kommer nog att gå hårt undan ännu, lovar Uleåborgslöparen.

Semifinalerna och finalen går av stapeln på onsdag kväll.

Snäll ledsen trots rekord

Astrid Snäll inledde optimistiskt i det sista försöksheatet på 3000 meter hinder. Hon tog rygg på tre afrikaner som ryckte tidigt, men tempot – som bar mot en tid på klart under tio minuter – visade sig vara för tufft.

Snäll, vars rekord lyder 10.16,66, tappade kontakten med afrikanskorna. Hon blev även passerad av tyskan Lisa Oed, men kunde inte heller hålla hennes rygg. Forssalöparen korsade mållinjen som femma med rekordtiden 10.12,67, men var trots det besviken.

– Jag fick inte alls till ett normalt lopp. Jag borde helt enkelt ha tagit tyskans rygg, men varför kämpade jag inte? Jag vet inte vad som hände, kanske jag var lamslagen av spänningen, säger Snäll efter loppet och skakar på huvudet .

– Jag hade laddat hårt och tänkt att nog blir det final, nog är jag i bra form, nog kommer det rekord. Nå, rekordet kom, men jag nådde inte under tio minuter och knep inte finalplatsen.

Astrid Snäll löper hinder, JVM 2018.
Bildtext Astrid Snäll var väldigt nervös inför VM-debuten.
Bild: Handout

För final hade krävts 10.09,60, medan Snälls enda hinderlopp för säsongen i Esbo i juni gav tiden 10.19,72. Snäll sprang mot en enorm rekordförbättring under första halvan av loppet, men lättade sedan på takten.

– Kanske jag tappade fokus när jag hörde varvtiderna, jag slappnade av och steget blev sämre. Av någon orsak gav jag mig själv tillstånd att sakta ner för tidigt, säger Snäll som var topp-10 på både 3000 meter hinder och 5000 meter i U20-EM i fjol.

– Jag var så nervös att det tog ont i magen. Jag vaknade lite för sent, hade hela tiden småbråttom, fick inte i mig någon ordentlig frukost… Jag har inte lyckats samla tankarna under de senaste dagarna, kanske nervositeten gjort att jag inte förmått tänka klart.

Snäll var heatens femte kvickaste europé. Även den andra hinderfinländaren Salla Laukkanen löpte nytt personbästa (10.36,38) men missade final. Samma öde gick Veera Perälä till mötes på 800 meter.

I herrarnas tiokamp ligger Juuso Toivonen på en fjortonde och sista placering efter tre genomförda grenar (100 m, längd och kula).

Tisdagens kvällspass börjar klockan 16.00 och visas direkt på TV2 och Arenan.

Diskussion om artikeln