Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bakslag för Finlands fotbollsjuniorer inför hemma-EM: Nyckelspelaren stoppas av sin klubb

Från 2018
Marcus Forss, finländsk juniorlandslagsman i fotboll.
Bildtext Det blir inget junior-EM för Marcus Forss.
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

Marcus Forss var tänkt att bli en av stjärnorna i det finländska landslag som på måndag inleder junior-EM i fotboll i Vasa. Men nu stoppas han från spel. Anfallarens engelska klubb Brentford vägrar att släppa 19-åringen.

Forss har länge hört till åldersklassens bästa finländska spelare och också fungerat som kapten för juniorlandslaget. Han var med i truppen senast i juni när Finland spelade träningsmatcher som uppladdning inför hemma-EM.

Redan tidigare hade Finlands Bollförbund och Forss klubb Brentford kommit överens om att anfallaren inte skulle delta i de avslutande landslagslägren utan komma direkt till måndagens öppningmatch mot Italien i Vasa.

Men nu sätter Londonlaget tummen ner också för denna lösning, trots att Finlands lagledning in i det sista försökt förhandla med Brentford.

– Vi försökte skräddarsy ett paket där Marcus skulle missa så lite som möjligt av Brentfords försäsong. Enligt det sista förslaget skulle han ha varit borta från klubben i en vecka och bara stått över en träningsmatch, förklarar utvecklingschefen Hannu Tihinen på Bollförbundets webbplats.

Reglerna bekräftade av Uefa

Men inte heller detta dög för klubben som spelar på den näst högsta serienivån i England. Forss gjorde senaste säsong väl ifrån sig i reserverna och Brentford hoppas att finländaren nu ska ta steget upp till representationslaget. Och när det handlar om juniorfotboll är föreningarna inte skyldiga att släppa sina spelare till landslagen.

– Vi har fått reglerna bekräftade av Uefa och också diskuterat saken med det engelska förbundet. Det här är ett hårt slag för oss men nu måste vi reagera på rätt sätt, konstaterar Tihinen.

Finlands slutliga trupp offentliggörs av tränaren Juha Malinen på fredag. U19-EM spelas i Vasa och Seinäjoki med start på måndag. I Finlands grupp spelar förutom öppningsmotståndaren Italien också Norge och Portugal. Finalen avgörs söndag 29 juli.

Turneringen tv-sänds av Yle och Finlands matcher refereras också på svenska av Christoffer Herberts med VPS-tränaren Petri Vuorinen som expertkommentator i de två första matcherna.

Diskussion om artikeln