Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tracy och Derek deltar i demonstration kring toppmötet: "Det handlar om att visa att amerikaner är närvarande även här och att de röstar"

Från 2018
Representanter för Democrats abroad Finland, Derek Sellin och Tracy Dolan
Bildtext Derek Sellin och Tracy Dolan hoppas kunna locka fler amerikanska väljare i Finland att ansluta sig.
Bild: Thomas Silén

De planerade demonstrationerna under toppmötet mellan USA och Ryssland lockar många olika organisationer som söker synlighet. En av dem är Democrats abroad Finland.

Democrats abroad är del av det amerikanska Demokratiska partiet, och är en organisation som arbetar internationellt för att hjälpa amerikaner som bor utomlands och för att främja värderingar som sammanfaller med det demokratiska partiets, berättar Tracy Dolan och Derek Sellin som representerar Democrats abroad i Finland.

Organisationen kommer i höst att ha en officiell, finländsk gren och har för närvarande strax över 200 medlemmar i landet.

Vladimir Putin och Donald Trump träffas under G20-mötet i hamburg.
Bildtext Putin och Trumps möte lockar till deltagande.
Bild: Michael Klimentyev / EPA

Det är enbart amerikanska medborgare, barn till amerikanska medborgare och personer med dubbelt medborgarskap varav det ena är amerikanskt, som kan gå med organisationen.

De erbjuder bland annat hjälp för utomlandsboende amerikaner som ska deklarera och med röstningsförfarande vid olika amerikanska val och hur de ska skötas när man är utomlandsboende amerikan.

Democrats abroad Finland är en av de grupper som sällat sig till den större demonstrationen Helsinki Calling som organiseras av Helsinki for Human Rights.

Enligt Dolan och Sellin är meningen med evenemanget inte att demonstrera mot någonting, utan att visa engagemang i frågor som deltagarna tycker behöver mera uppmärksamhet av de två världsledarna.

Opolitiskt?

Helsinki Calling ska vara ett politiskt obundet evenemang, och att ett så tydligt politiskt parti som Demokraterna syns i det här sammanhanget kan tyckas motstridigt.

Men Dolan och Sellin ser inget problem med det.

- Det är ett opolitiskt evenemang, och vi respekterar det så vi kommer inte att närvara där som demokrater utan mera som amerikaner som visar vårt stöd, säger Sellin.

Democrats abroad har strikta förhållningsorder att hålla sig ifrån frågor som rör exempelvis utrikesfrågor och handel, men Dolan och Sellin menar att engagemang i samhällsfrågor som går i linje med Demokraternas egna inte är ett hinder.

- Det handlar inte om att påverka lokalt beslutsfattande utan att delta i globala rörelser som redan är på gång i olika länder, säger Dolan.

Democrats abroad har redan tidigare deltagit i andra marscher och demonstrationer i andra europeiska länder, och även i Finland.

 "Families Belong Together"- demonstration i New York
Bildtext Demokraterna marscherar både på hemmaplan och utomlands
Bild: AFP / Lehtikuva

- Under den här demonstrationen nu, säger Derek Sellin, handlar det om att visa att amerikaner är närvarande även här, att de ser och hör vad som händer, och att de röstar.

Tracy Dolan menar att många upplever att demokrati är på tillbakagång på olika håll i världen och att folk vill visa att det berör dem.

- Demokrati går ut på att man ska kunna uttrycka sina tankar fritt och förmedla sin oro till sina ledare, säger Dolan.

Hon anser att det är patriotiskt att stötta sina ledare, men också att yttra sig i frågor som berör och att hålla ledare ansvariga och se till att de fokuserar på det som medborgarna anser är viktigt.

Diskussion om artikeln