Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Osäkerhet och oro präglar stämningen när Nato samlas till toppmöte – kommer Donald Trump att vara på trotshumör igen?

Från 2018
Uppdaterad 11.07.2018 05:28.
Donald Trump under Natomötet i Bryssel 25.5.2017.
Bildtext Stjäl en trumpen Trump showen på Natomötet?
Bild: EPA/ETIENNE LAURENT

På vilket humör kommer USA-president att vara när han anländer till Bryssel? Det är frågan på mångas läppar när de 29 Nato-ländernas stats- och regeringschefer samlas i försvarsalliansens nya högkvarter för ett toppmöte på onsdag och torsdag.

Skräckscenariot är att president Donald Trump visar upp ett likadant trotshumör som han gjorde i samband med G7 mötet i Quebec för en månad sedan. Ett möte som slutade i ett fiasko då USA:s president vägrade skriva under slutdeklarationen.

USA:s europeiska allierade befarar nu ännu en ny konfrontation mellan USA och Europa, den här gången beträffande Natos framtid.

Trump: Betala mer!

Donald Trumps käpphäst är Nato-länderna försvarsanslag. Han har upprepade gånger i hårda ordalag kritiserat de europeiska Nato-medlemmarna för att de inte uppfyller försvarsalliansens målsättning om att lägga minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret.

En målsättning Nato-länderna enades om i samband med sitt toppmöte i Wales 2014.

Inför mötet skrev Trump på twitter att de europeiska länderna måste betala mera och USA mindre och att den nuvarande situationen är väldigt orättvis.

USA lägger idag 3,5 procent av sin BNP på försvaret och står för cirka 72 procent av Natos totala budget.

Vita Huset har även inför toppmötet skickat brev till de europeiska Nato-länderna och uppmanat dem att leva upp till sina åtaganden.

Stoltenberg: Inget Natoland skär ned sina försvarsanslag, tvärtom

Den norska Nato-chefen Jens Stoltenberg försökte på sin presskonferens inför toppmötet tona ner den laddade stämningen.

Stoltenberg tackade president Trump för att han visat ledarskap när det gäller försvarsutgifterna.

Nato-chefen hänvisade även till nya siffror som visar att i slutet av året kommer åtta av Natos 29 medlemsländer att nå upp till tvåprocentsmålet.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg
Bildtext Nato-chefen Jens Stoltenberg
Bild: NATO

Länderna är förutom USA, Storbritannien, Grekland, Lettland, Estland, Polen, Litauen och Rumänien.

- Åtta länder når upp till målet, år 2014 var de bara tre, säger Stoltenberg.

Donald Trump har i första hand kritiserat Europas största ekonomi Tyskland för att inte satsa tillräckligt på försvaret. Tyskland lägger idag bara 1,24 procent av landets BNP på försvaret.

Enligt den brittiska tidningen Financial Times skulle Tyskland vara tvunget att fördubbla försvarsanslagen för att nå upp till tvåprocentsmålet 2024.

En väldigt svår uppgift för vilket land som helst, men i synnerhet för ett land i Tysklands storlek som dessutom under efterkrigstiden varit ovilligt att lägga alltför mycket pengar på försvaret.

Sur Trump i Bryssel – glad Trump i Helsingfors?

USA:s president har inte bara kallat de europeiska Nato-medlemmarna för fripassagerare utan också låtit förstå att han tycker lika illa om Nato som om det nordamerikanska handelsavtalet Nafta.

- Det finns mycket oro och osäkerhet i luften inför mötet, säger en Nato-diplomat.

Den europeiska farhågan är att Trump på Nato-mötet ytterligare först försämrar den transatlantiska relationen och sedan åker till Helsingfors där han närmar sig Rysslands president Vladimir Putin.

Tomas Valasek, chef för tankesmedjan Carnegie Europe och tidigare Nato-ambassadör för Slovakien, menar att många europeiska Nato-medlemmar är rädda för att Trump först hotar med att minska den amerikanska militära närvaron i Europa och sedan ger Putin politiska eftergifter.

- Rädslan är att han gör något likhet med det avtal han gjorde i Nordkorea, säger Valasek.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk passade inför Nato-toppmötet på att påminna sin namne om vikten av ha goda transatlantiska relationer.

- Det är alltid värt att veta vem som är din strategiska vän och vem som är ditt strategiska problem, säger EU-chefen Tusk.

EU och Nato undertecknade på tisdagen för andra gången en gemensam deklaration om att stärka samarbetet mellan de två organisationerna
Bildtext EU och försvarsalliansen Nato undertecknade på tisdagen för andra gången en gemensam deklaration om att stärka samarbetet mellan de två organisationerna
Bild: NATO

Trump sade däremot inför avresan till Europa att mötet med Putin kanske blir den lättaste programpunkten.

- Nato, Storbritannien och Putin står på agendan, kanske mötet med Putin blir den lättaste biten.

Natos partnerskapsländer Finland och Sverige deltar

Finlands president Sauli Niinstö deltar i Natos statschefers middag på onsdagskväll.

Presidenten är också inbjuden till det möte på torsdagen som gäller krishanteringsinsatsen i Afghanistan.